Turktime

Omicron tsunamisi, panik yapmalı mıyız?

Dünyayı kasıp kavuran son koronavirüs dalgası, büyükler bir yana, çocuklar arasında da hastaneye yatışlarda endişe verici bir artışa neden olmakta. Aşılar, ilaçlar ve donanımlı hastaneler göz önüne alındığında, bu yeni tehdidin üstesinden gelebilir miyiz?
ABONE OL
Abone Ol
Omicron tsunamisi, panik yapmalı mıyız?
Haberler / Analiz
2 Ocak 2022 Pazar 15:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Omicron varyantı, dünya genelinde tam anlamıyla Kovid 19 vaka tsunamisi yaratmış durumda. Omicron, önceki varyantlardan çok daha bulaşıcı olduğundan, bu sonuç şaşırtıcı değil. Ancak, bilim insanlarının açıkladığı kadarıyla omicron varyantının hastaneye yatış veya ölüme neden olma olasılığı daha düşük. 

Bu da bize panik yapmamız için bir neden bulunmadığını göstermekte. Ancak, Omicron'un diğer varyantlara oranla daha hızlı yayıldığı düşünülürse, enfekte olan insan sayısında kısa süre içerisinde büyük artış beklenebilir. Bu, hastaneye yatışta da bir artışa neden olabilir ve sağlık kuruluşlarının buna hazırlıklı olması gerekiyor.

Yeni varyantla başa çıkmanın en iyi yolu, aşılanmamış olanlar için aşı, aşılananlar için ikinci ve üçüncü dozlar. Özellikle 65 yaşından büyükler, bağışıklığı baskılanmış olanlar ve tüm sağlık çalışanları için ise aşı ile birlikte güçlendiriciler.

Her ne kadar aşılama ve destekleyiciler enfeksiyona karşı tam bağışıklık vaat etmese de, ölüm ve hastaneye yatış ihtimalini minimum seviyeye indiriyor.

MASKE VE MESAFE HALA TEMEL TAŞLAR

Kovid 19 için şu anda aşılar ve ilaçlar mevcut, ancak bunlar yalnızca enfekte kişilerin hastaneye yatışını ve ölmesini önlüyor. Bu ilaçların Omicron'u önleme amaçlı olmadığını anlamak önemli, aşı ve uygun davranış (maske ve sosyal mesafe), virüsten korunmanın temel taşları olmaya devam ediyor.

Dünyayı kasıp kavuran son koronavirüs dalgası, büyükler bir yana, çocuklar arasında da hastaneye yatışlarda endişe verici bir artışa neden olmakta. Ancak, Omicron'un diğer varyantlarda olduğu gibi çocuklar için daha fazla tehdit oluşturduğuna dair bir kanıt bulunmamakta.

Aslında, ön veriler, Delta varyantı ile karşılaştırıldığında, Omicron'un yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da daha hafif hastalığa neden olduğunu gösteriyor. Ayrıca, birçok bilim insanı, çocuklarda hastalığa aşı eksikliğinin neden olduğuna inanıyor.

TEST YAPTIRMA VE İZOLASYON

Bir kişi enfekte olduğunun düşünüyorsa test yaptırması en uygundur. Söylemek yapmaktan daha kolay olsa da en gelişmiş ülkelerde bile, test yaptırmak için uzun kuyruklarda beklemek önemli bir sorun. Bu nedenle, kişi test yaptıramasa bile, virüsün yayılmasını önleme adına, test yaptırana ve sonucu öğrenene kadar kendini izole etmesi en uygun davranıştır.

Aşılar, ilaçlar ve donanımlı hastaneler göz önüne alındığında, bu yeni tehdidinde üstesinden gelmek için yeterli bilgiye ve donanıma sahibiz. Buna rağmen, virüsün yayılmasını önlemede klasik yöntemlerden olan maske ve mesafe hala çok önemli.

Çoğu insan bu uzun süreli salgından bıkmış durumda, bir an önce normal yaşama dönmek istiyor, ancak küçük fedakarlıklar salgının bitmesinde büyük rol oynayabilir. Hadi bu son dalgalanmayı da göz önüne alarak, salgının bir an önce bitmesi için aşımızı olup, önlemlere daha sıkı uyalım...

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime