Turktime

İklim krizinin Orta Doğu'daki yıkıcı etkisi!

İklim krizi dünya genelinde kenddini hissettirsede bazı bölgelerde daha yıkıcı sonuçlara neden olabiliyor. Ülkemizinde bir bölümünün yer aldığı Orta Doğu ile Kuzey Afrika bu yıkıcı sonuçlarla daha fazla karşı karşıya kalan bölgeler arasında sayabiliriz.
ABONE OL
Abone Ol
İklim krizinin Orta Doğu'daki yıkıcı etkisi!
Haberler / Analiz
3 Kasım 2021 Çarşamba 00:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı yaygın olarak kullanılan adıyla COP26, İskoçya'nın Glasgow şehrinde toplandı. Toplantıda, gezegenin karşı karşıya kaldığı iklim krizine karşı atılacak adımlar kararlaştırılıyor.

Atılcak adımlar ve sonuçlar belirsizliğini korurken, iklim krizi dünya genelinde kenddini iyiden iyiye kendini hissettiriyor ve bazı bölgelerde daha yıkıcı sonuçlara neden olabiliyor. Ülkemizinde bir bölümünün yer aldığı Orta Doğu ile Kuzey Afrika bu yıkıcı sonuçlarla daha fazla karşı karşıya kalan bölgeler arasında sayabiliriz.

Cezayir ve ülkemizdeki orman yangınları ve yine ülkemizdeki bir daha yaşanmasını istemediğimiz seller, Lübnan'daki hava kirliliği, Irak ve Suriye'de yaşanan kuraklık gibi... Gerçek resim bundan çok daha acı.

BAZI ŞEHİRLER SULAR ALTINDA KALABİLİR

Yakın zamanlı bir araştırma, iklim kriziyle birlikte yükselen deniz seviyesinin Mısır ve Irak'taki bazı kıyı şehirleri 2050 yılına kadar sular altında bırakabileceğini gösteriyor: Basra, İkenderiye gibi...

SICAKLILIKLAR 50C'Yİ AŞTI

Umman, İran, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Orta Doğu'da yer alan bu dört ülke, 2021'de sıcaklıkların 50C'yi aştığına tanık oldu. 

2020'de yayınlanan bir araştırma, mevcut durum devam ederse sıcaklıkların daha da artacağı ve Orta Doğu'nun bazı bölümlerinin, özellikle Körfez'in insanlar için yaşanmaz hale gelebileceğini öne sürdü.

MİLYONLARCA KİŞİ KURAKLIKLA KARŞI KARŞIYA

Suriye, 70 yılın en kötü kuraklığıyla karşı karşı kalırken, Irak ise, düşük yağış nedeniyle 40 yılın en kurak ikinci yılını yaşadı. Yaşanan kuraklık Irak ve Suriye'de 12 milyondan fazla insanı etkiledi. Çözüm üretilmezse ileriki dönemde kuraklıktan etkilenecek insan sayısı bundan çok daha fazla olacak.

SELLER ACI HATIRALAR BIRAKTI

Ağustos başlarında Batı Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan sel felaketinde onlarca insanımız hayatını kaybetti ve yine aynı dönemde Akdeniz sahili boyunca çıkan orman yangınları, telefisi uzun yıllar alacak zararlara neden oldu.

GÖLLER KURUYOR

Orta Doğu'da yer alan göller, yüzeydeki buharlaşma ve nehirlerin blinçsiz kullanımı nedeniyle kuruyor. İran'daki Urmiye Gölü ve Irak'taki Milh Gölü en çarpıcı örnekler. İnsan yaşamı için olmazsa olmaz olan tatlı su kaynakları azalıyor.

ŞİDDETLİ YAĞIŞLAR TARİHİ YAPILARI TEHDİT EDİYOR

Yemen'de aylarca süren sağanak yağışlar 100'den fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olurken, aynı zamanda UNESCO listesindeki Sanaa'nın Eski Kenti'ndeki birçok binayı da çöküşün eşiğine getirdi.

TARIM VE HAYVANCILIK

Yakın tairhli bir analize göre, Akdeniz havzası küresel ısınmadan en çok etkilenen bölgelerden biri. Aynı analiz, yağışların önümüzdeki üç yıl içinde yüzde 40'a kadar düşebileceğini iddia ediliyor.

Bu analizde ortaya konulan iddialar gerçekleşirse, Akdeniz havzasında yer alan ülkelerin ekonomik yapısını göz önünde bulundurduğumuz zaman, tam anlamıyla bir yıkım olacak demektir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime