Turktime

Mart ayı hakkında ilginç bilgiler

Baharın müjdecisi olan ama soğuk havalarında kolay kolay terk edemediği Mart Ayına dair bilmediğiniz bilgileri topladık. İşte Mart ayı hakkında ilginç bilgiler...
ABONE OL
Abone Ol
Mart ayı hakkında ilginç bilgiler
Haberler / Kültür
2 Mart 2021 Salı 15:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Sıcakla soğuğun arasında kalmış olan Mart ayında bazı şehirlerde kar yağar, bazı şehirlerde ise çiçek açar. Atalarımıza göre kapıdan baktıran, kazma kürek yaktıran Mart ayı hakkında pek de bilmediğiniz ilginç bilgileri sizler için derledik.

Öncelikle şunu söylemekte fayda var: Mart ayının adı pek çok dilde benzerdir. Örneğin; Almancası März, Fransızcası Mars, Arapçası Maris, İspanyolcası Marzo, İtalyancası Marzo, İngilzcesi March, Hollandaca ise Maart.

MART'IN KÖKENİ

Peki birçok dilde benzer yazılış ve söyleyişte olan bu ay adını nereden alır? Bunun cevabını Antik Roma’da aramalıyız. Çünkü Roma Savaş Tanrısı “Martius”tan dolayı Antik Roma’da Mart ayı için bu isim kullanılırdı. Savaşa girmek için şanslı olduğuna inanılan bu ayda, Ocak ve Şubat savaş için uygun olarak düşünülmezdi. Hatta bu yüzden Roma takviminin ilk ayı Mart’tır. MÖ 150’den önce doğanlar için yılın ilk ayı Mart’tır. Ve bir yıl on ay sürmektedir.

PEK ÇOK İLK GERÇEKLEŞTİ

Günümüz en popüler sosyal medya uygulaması Twitter, 21 Mart 2006’da kuruldu. Fransa’nın simgesi Eyfel’e ilk kez Mart ayında çıkılmıştır. Aynı zamanda 1876 yılında, Alexander Graham Bell ilk telefon görüşmesi bu ayda gerçekleştirmiştir.

KIŞ UYKUSUNUN SONU!

Kış uykusuna yatmış olan hayvanlar için uyanma vakti gelmiş olur. Uykusunu alan hayvanların yanı sıra kedilerinde çiftleşme ayı olduğu birçok kişi tarafından bilinmektedir.

MART VE HAZİRAN AYININ ORTAK ÖZELLİĞİ

Her yıl Mart’ın ve Haziran ayının bittiği günler aynı güne denk gelir. Örneğin bu yıl 31 Mart ve 30 Haziran tarihleri Çarşamba gününe denk geliyor. Geçen yıl ise Salı gününe denk gelmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime