Turktime

Zeus Sunağı'nı geri almak için büyük hamle

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bergama Belediyesi ortak kararla, Türkiye’den Almanya’ya kaçırılan Zeus Sunağı’nı geri istemeye hazırlanıyor.
ABONE OL
Abone Ol
Zeus Sunağı'nı geri almak için büyük hamle
Haberler / Kültür
2 Mart 2021 Salı 09:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bergama Antik Kenti’nden, 1869-1878 arasında kaçak kazılarla kaçırıldığı Osmanlı arşiv kayıtlarında ortaya çıkan Zeus Sunağı’nın geri getirilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bergama Belediyesi ortak bir çalışma başlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi daha önce meclis kararı alarak eserin iadesini istemişti. Bu konuda doğru yapılması gerekenleri tespit için arama konferansları başlatıldı.

İlki geçtiğimiz günlerde Bergama Kültür Merkezi’nde yapılan konferansta eserlerin ülkemizden nasıl kaçırıldığını ortaya koyan belgeleri Osmanlı arşivlerinde tespit eden Prof. Dr. Ali Sönmez, Bergama Dikili yolunun mühendisi Alman Carl Humann’ın 1869-1878 yılları arasında sunağın büyük bölümünü kaçak yollarla Berlin’e götürdüğüne, daha sonraki yıllarda da Müze-i Hümayun Müdürü Alman Dethier’in yardımıyla alınan izinlerle geri kalanının taşındığına dikkat çekti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime