Turktime

Dünyayı şaşkına çeviren yükseliş!

Savaş ve yaptırımlarla çökeceği iddia edilen Rusya'nın para birimi, dolar ve euro karşısında son 5 yılın zirvesine yükseldi. İşte rublenin 2022 yılının en iyi performans gösteren para birimi olmasının nedenleri...
ABONE OL
Abone Ol
Dünyayı şaşkına çeviren yükseliş!
Haberler / Dünya
21 Mayıs 2022 Cumartesi 17:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Rusya’nın para birimi rublenin, savaş ve yaptırımlar nedeniyle çökeceği iddia ediliyordu ancak sonuç tam tersi oldu.

Rus rublesi dün dolar ve euro karşısında son 5 yılın en yüksek seviyelerine yükseldi.

Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat tarihinden bir gün önce 81 seviyesinde olan ABD doları/Rus rublesi kuru, martın ilk haftasında 177’yi gördükten sonra gerilemeye başladı ve dün 59’u gördü.

Yine işgalin başlangıcının bir gün öncesinde 92 seviyesinde olan Euro/ruble kuru da martın ilk haftasında 168’i gördükten sonra gerilemeye başladı ve dün 59’u gördü.

Rus rublesi, ABD doları karşısında yüzde 17’yi, Euro karşısında ise yüzde 23’ü aşan değer kazancıyla gelişen ülke para birimleri arasında bu yıl en iyi performans gösteren para birimi oldu.

AVRUPALI ŞİRKETLERİN RUBLE ADIMI
Rublenin son günlerdeki hızlı değer kazancında, Rusya’dan doğalgaz tedarik eden şirketlerin birçoğunun, Kremlin’in talepleri karşısında geri adım atıp doğalgaz ödemelerini ruble cinsi olarak yapmayı kabul etmeleri etkili oldu.

Bloomberg’e konuşan Freedom Finance LLC'nin Rusya hisse senedi piyasası operasyonları masası şefi George Vaschenko, “Daha fazla gaz tedarikçisi özel hesaplar açtıkta, dolar ve euro üzerindeki baskı artacak” dedi.

Sberbank CIB döviz stratejisti Yuri Popov, dolar/ruble kurunun temmuz ayı başında 50 seviyesine gerileyebileceği öngörüsünde bulundu.

Öte yandan, Moskova Borsası'nda dün ruble karşılığı euro işlemlerinin bir önceki güne ikiye katlanması dikkat çekti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime