Turktime

CHP'li Başevirgen, sağlık sektöründeki büyük krize dikkat çekti

CHP'li Bekir Başevirgen, ilaç yokluğunun ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, ilaç yokluk seviyesinin yüzde 17’lere kadar çıktığını belirtti.
ABONE OL
Abone Ol
CHP'li Başevirgen, sağlık sektöründeki büyük krize dikkat çekti
Haberler / Sağlık
20 Eylül 2022 Salı 22:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İthal ilaçta döviz kuru karşısında TL'nin değer kaybetmesiyle tedarik sorunun yaşayan ilaç sektöründe krizi giderek büyüyor. CHP'li Bekir Başevirgen, ilaç yokluğunun ciddi boyutlara ulaştığını belirterek “Vatandaş özellikle kanser, kalp, şeker ve tansiyon ilaçlarını bulamıyor. Hastanın cebinde parası olsa dahi ilaç yok. Hayati ilaçlar neredeyse karaborsaya düştü. İlaç yokluğu artık toplumsal bir krize dönüştü” dedi. Başevirgen ilaç yokluk seviyesinin yüzde 17’lere kadar çıktığını belirtti.

ECZACILAR ŞİKAYETÇİ

Eczacılar ile görüşerek sorunlarını dinleyen Başevirgen'e bir eczane sahibi “38 yıllık eczacıyım böyle bir şey görmedim. İlaç bulamıyoruz, yoklar bitmedi. 10 tane kolesterol ilacı istedim, 2 tane geldi. Yakında karne ile ilaç alacağız. Giderlerimiz yüzde 300'ü aştı. 300-500 lira gelen elektrik faturası bin 500 liraya çıktı” diye yaşadığı tedarik sorununu anlattı. Eczacı Sadiye Demirel de “Yerli ilaç yok, hep ithal. SSK zamanında SSK'ların kendi fabrikalarında hastalara yetecek kadar ilaç üretiliyordu. SSK hastanelerini lağvettiler, o güzelim ilaç fabrikaları çürümeye bırakıldı. Hastalar o zaman ilacı 3,30 kuruşa alıyordu, şimdi en basit tansiyon ilacına bile 80-85 lira fark ödeniyor” dedi.

"DIŞA BAĞIMLILIĞIN SORUMLUSU İKTİDAR"

İlaç yokluk seviyesinin yüzde 17’lere kadar çıktığını belirten Başevirgen ise şunları söyledi: “1979'da kurulan SSK Şişli Bomonti İlaç Fabrikası, ilaç ihtiyacının yüzde 20'sini karşılıyor, ağrı kesici, antibiyotik, vitamin ve öksürük şurubu gruplarından 22 çeşit ilaç üretiliyordu. 2005’te kilit vuruldu. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, 1928’de kuruldu. Aşı üretiminde dünyaya örnek gösterildi. 2011’de KHK ile kapatıldı. Bugün ilaçta ve aşıda yaşanan dışa bağımlılık ve kıtlığın tek sorumlusu Ak Parti iktidarıdır.” (Karar)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime