Turktime

Uzman doktor: İlaç kullanırken bu hataları yapmayın!

İç Hastalıkları/Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya, "Birtakım ilaçlar, az miktarda su ile alındıklarında yemek borusunda tahrişe neden olabilir. Genel bir kural olarak, ilaçlar en az bir bardak su ile alınmalıdır". açıklamasında bulundu.
ABONE OL
Abone Ol
Uzman doktor: İlaç kullanırken bu hataları yapmayın!
Haberler / Sağlık
19 Eylül 2022 Pazartesi 09:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Sağlığımızı korumak ya da yeniden kazanmak için kullandığımız ilaçlar bilinçsiz tüketildiklerinde ölüme dahi yol açabiliyor. ‘'Rönesansın ünlü hekimlerinden Paracelsus'un ‘Zehiri zehir yapan dozudur' sözü akıldan çıkarılmamalı'' diyen İç Hastalıkları/Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya, ilaç kullanırken sık yapılan hataları şöyle sıraladı…

Tavsiye ile kullanmak
İlaç kullanımında yapılan en büyük hatalardan biri eş, dost tavsiyesiyle alınan ilaçlardır. Aynı sağlık problemi yaşasanız da o ilaç sizde farklı etkilere yol açabilir ya da kullanmakta olduğunuz diğer ilaçlarla etkileşim yapabilir.

Aç/tok tüketmek
Mide boşken, mide pH değeri düşüktür. Dolu midenin pH değeri yükselir, yani asiditesi azalır. Kimi ilaç açken, kimi de tokken daha iyi emilir. Açken alınacak ilaçlara en iyi iki örnek tiroit hormon ilaçları ve demir preparatlarıdır.

Az suyla içmek
Birtakım ilaçlar, az miktarda su ile alındıklarında yemek borusunda tahrişe neden olabilir. Genel bir kural olarak, ilaçlar en az bir bardak su ile alınmalıdır.

Baz besinlerle birlikte almak
En sık yapılan hatalardan biridir. İlaçları su yerine süt ya da ayran ile almak, ilaçların emilimini engeller. Yine, ilaç kullanırken greyfurt suyu içmek, birçok ilacın, özellikle kalp ilaçlarının etkisini artırır ve bazen hayati risk oluşturabilir.

Bitkisel olanların yan etkilerini bilmemek
Herbal ilaçlar genellikle bir hekim yerine, arkadaş ya da reklam önerisiyle kullanılır. Bitkisel ilaçların tümüyle yan etkiden ve tehlikeden uzak olduğunu düşünmek yanlıştır. Bu grup ilaçlar mutlaka hekim tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

Yanlış koşullarda saklamak
İlaçların ambalajı açılıp, kullanıldıktan sonra uygun koşullarda saklanması gerekir. Buzdolabında saklamak her zaman en iyi seçenek olmayabilir. Örneğin, insülin kullanılıncaya kadar buzdolabında saklanan, ancak ambalajı açılıp, kullanılmaya başladıktan sonra oda ortamında saklanır. Birçok ilaç da oda ortamında saklanmaktadır. Bu nedenle prospektüsleri dikkatlice okunmalıdır.

D vitamini: Kalsiyum ve fosfor metabolizmasını yöneten, kemik sağlığına katkı sağlayan ve immün sistemi desteklediği bilinen bir vitamindir. D vitamini aşırı alındığında kan kalsiyum düzeyi çok yükselir. Baş ağrısı, çok su içme, çok idrar yapmaya bağlı sıvı kaybı, bilinç bulanıklığı gibi hızlı gelişen belirtiler yanında, uzun vadede böbrek taşları oluşabilir. Bu nedenle önce kan D vitamini düzeyine bakılması ve hekim önerirse, tavsiye edilen şekilde kullanılması gerekir.

KAYNAK: SÖZCÜ

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime