Turktime
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
MALTA SÜRGÜNLERİNDEN  PORTRELER..
Yalçın Toker
YAZARLAR
26 Nisan 2023 Çarşamba

MALTA SÜRGÜNLERİNDEN PORTRELER..

 

Bundan önceki yazımda Zirvede Kavga isimli kitabımdan söz etmiştim. Halen TÜRKTİME’da yayınlanmakta olan bu yazıma okurlarım büyük ilgi gösterdiler.

Pek çok okuyucum, Malta Sürgünlerinden Portreler isimli kitabımla da ilgilenmekteymiş.. Onlar, TÜRKTİME’daki  bir yazımda da bu kitabımı ele almamı öneriyorlar. Onun için bugün de onların isteklerini yerine getirmek üzere Malta Sürgünlerinden Portreler isimli kitabımdan söz edeceğim.

Malta Sürgünlerinden Portreler kitabımı bundan yılar önce 1906 yılında bastırmıştım.  ÖNSÖZ’ünde demiştim ki:

“Türklüğe, Türk Devletine, Atatürk’e ve Millî Mücadeleye ihanet edenler, Kuvva-yı Milliye Meclisi tarafından vatan haini ilan edilip ülkeden kovulmuşlardı. Bu ihanetçilere karşı çıkanlar ise, Türk milleti, Türk vatanı, Türk istiklâli uğruna savaştıkları için, o dönemde düşmanımız olan İngilizler ve onların güdümüne girmiş, Osmanlı Hükümeti tarafından tutuklandıktan sonra Malta Adasına sürgüne gönderilmişlerdi. Yakın tarihimizin karanlıkta kalmış bu gibi sayfaları pek çoktur. Bunlardan bazılarını ben kitap haline getirdim..

O yıllarda GÖZCÜ Gazetesinde benim Coğrafya’da Tarih İzleri” isimli bir sütunum vardı. Bu sütunumda pek çok tarihi yazılar yazmıştım. Sonra da bu yazılarımı kitap haline getirmiştim. O yazılarımdaki amacım, bilhassa yakın tarihimizin karanlıkta kalmış olan sayfalarına ışık tutmaktı.

Malta Sürgünleri konusu da bunlardan biri idi. Bu konu yakın tarihimize ışık tutan  önemli bir konudur. Malta Sürgünleri arasında, ünlü yazarlarımız HÜSEYİN CAHİT YALÇIN,  ZİYA GÖKALP, AKA GÜNDÜZ (Enis Avni) lerin yanı sıra pek çok Paşalar da vardı.

O günlerde, İttihat Terakki'nin liderleri vatan topraklarından kaçmışlardı.  Bunlar arasında Talat Paşa, Enver Paşa, Cemal Paşa, Dr. Nazım gibi önemli kişiler bulunmaktaydı. Bunlar, 2 Kasım 1918 günü Çubukluda kendilerini bekleyen U-17 Alman denizaltısı ile  Rusya'nın Odessa şehrine götürüldüler..

İşte bu tür satırlarla devam eden kitabımın arka kapağında da şu bilgileri vermiştim:

 “Tarih araştırmacısı Yalçın Toker, yakın tarihimizin karanlıkta kalmış önemli olaylarına ışık tutan kitaplar yazmaya devam ediyor. Mütareke ve Milli Mücadele günlerine ait hadiseleri ele aldığı YEŞİL ORDU, CUMHURİYET KAVGALARI eserlerinden sonra, şimdi de aynı konuyu tamamlayıcı nitelikte olan MALTA SÜRGÜNLERİNDEN  PORTRELER , 150’LİKLERDEN PORTRELER kitaplarını okuyucularına sunuyor.

Yalçın Toker’in öteki tarihi kitaplarından bazıları da şunlardır: GÖZCÜ gazetesindeki tarihi yazılarından seçtiklerine yer verdiği COĞRAFYADA TARİH İZLERİ, komünizmin yıkılışından sonra istiklaline kavuşan Türk dünyasını incelediği BÜYÜK UYANIŞ, Alman yazar Wallraf’ın En Alttakiler kitabına reddiye olan TARİH İTİRAZ EDİYOR EN ÜSTTEKİLER TÜRKLER, Özal’lı yılların siyasal olaylarını izlediği ZİRVEDE KAVGA, tarih boyunca Türk milliyetçiliğinin hukuki kaynaklarını incelediği MİLLİYETÇİLİĞİN YASAL KAYNAKLARI, EVLİYA ÇELEBİDEN SEÇMELER, AHMET VEFİK PAŞA, TARİHİ ROMAN YARALI YÜREK v.b.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Deniz Sargın
 24 Aralık 2023 Pazar 10:23
Çok değerli Yalçın beyefendi 2024 de sizden daha çok makale bekliyoruz. Sağlığınız daim olsun
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime