Süre 2023 yılının sonuna kadar uzatılmalı!
Evcil hayvanlar için ‘mikroçip’ takma süresinin bitmesine kısa bir süre kaldığı ve 'çip' yaptırmayanlara para cezası uygulananacağı şeklinde açıklama yapılması hayvan sahiplerini çok üzdü.
"Neden bu kadar acele ediliyor. Bu sürenin uzatılmasını istiyoruz?" diye yetkililere seslerini duyurmaya çalışırken, veterinerler de 'mikroçip' bulmakta sıkıntı yaşandığını açıkladılar.
MİKROÇİP'TE TEDARİK SIKINTISİ
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan evcil köpek, kedi ve gelinciklere mikroçip takılarak kayıt altına alma süresi 31 Aralık’ta sona eriyor.
Hayvan sahiplerinin ancak yüzde 20’sinin çip takabildiğini ve yoğun talebe karşın kimlik ve mikroçipte tedarik sorunu yaşandığını belirten hekimler sürenin 1 yıl daha uzatılmasını talep ediliyor.
Veteriner hekimler, "Yaklaşık 5 milyon sahipli köpek, kedi ve gelincik bulunuyor. Mikroçip takma işlemi gerçekleşen hayvan sayısı 800 bin civarında. Bu durum mikroçipte tedarik sıkıntısından kaynaklanıyor. Mikroçip uygulamasını 31 Aralık’a kadar gerçekleştirmeyen hayvan sahipleri ise, bin 634 TL ceza ödemek zorunda kalacak. Bu nedenle bizlerde hayvan sahipleri gibi tedarik sorununun çözülmesini ve sürenin uzatılmasını istiyoruz."
“EN AZ 1 YIL UZATILMALI”
Veteriner Hekimler, mikroçiplerde yaşanan tedarik sorunu için büyük oranda önlemlerin alındığını ancak çip takma işleminin kısa sürede tamamlanmasının mümkün olmadığını söylediler.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kanunda süre konusunda değişiklik yapması gerektiğini ifade eden hekimler, “Hayvanların yüzde 20’sine çip takılabildi. Tedarik süreci tamamlansa da teknik olarak kısa sürede bu işlemi gerçekleştirmek mümkün değil. Çip takma süreci en az 1 yıl uzatılmalı ve aynı hızla kayıt altına almaya devam edilmelidir." dediler.
“YÜZDE 20’SİNE ÇİP TAKILDI”
Veterinerler, Mikroçip siparişlerini yeterli sayıda ve zamanda verdiklerini ancak siparişlerin 3’te 1’inin geldiğini, çip işlemine yetişme konusunda güçlük çektiklerini söyledi.
Çip sürecinin 31 Aralık’a kadar tamamlanmasının mümkün olmadığını ve zamanın uzatılmasını gerektiğini söyleyen hekimler, şunları kaydetti:
“428 bine yakın kedi, 350 bine yakın köpek ve 14 adet gelincik çiplendi. 5 milyona yakın sahipli hayvan var, sadece yüzde 20’sine çip takıldı. Hayvan sahipleri geliyor ve çip bulamıyor. Bakanlık, il ve ilçelerin buna yetişmesi de mümkün değil. Özel klinikte de ciddi karne sıkıntısı var. Sürenin uzaması gerekiyor, uzamazsa da hayvan sahiplerinin bu durumda minimum derecede mağdur edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
“ÇİP YOK HEM DE CEZA VERİYORSUNUZ”
Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk'te, pasaport ve çip sorununa karşı ilgili kurumlardan yanıt alamadıklarını, kanunun üzerinden bir buçuk yıl geçmesine karşın hayvanlarının henüz yüzde 10’una bile çip takılmadığını, süre kısıtlaması getirilerek hayvan sahiplerinin mağdur edildiğini belirtti. Tüm veteriner hekimlerin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ek süre talep ettiğini söyleyen Ertürk:
Mikroçip takılmamış bir sürü hayvan var. Hem süreden sonra ceza vereceğinizi söylüyorsunuz hem de elinizde çip yok. Sanki kasıtlı olarak kedi, köpek sahiplerine ceza yazmak için özel bir durum yaratmış gibi oluyorsunuz. Süre 1 yıl uzatılmalı, 2023 yılının tamamında bu iş için uğraşılmalı.