Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Yapay Zeka ve Yenilikçi Teknolojiler Daire Başkanlığını kurarak sağlıkta dijitalleşme çalışmalarına hız kazandıran Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelindeki yoğun bakım ünitelerinde daha etkin bir işleyiş sağlamak için önemli bir adım atıyor. Bakanlık, yapay zeka destekli "Yoğun Bakım Merkezi Yönetim Sistemi"ni hayata geçirerek sağlık hizmetlerinde izlenebilirlik, hız ve kesintisizliği artırmayı hedefliyor.
YAPAY ZEKA DESTEKLİ YOĞUN BAKIM YÖNETİMİ
Yeni sistem, yoğun bakım ünitelerindeki dijital cihazlardan toplanan sağlık verilerinin yapay zeka aracılığıyla analiz edilmesini sağlayacak. Türkiye genelindeki kamu, özel ve üniversite hastanelerini kapsayan sistem, hastaların sağlık süreçlerinin yanı sıra dolu ve boş yatak durumlarının anlık olarak izlenmesine olanak tanıyacak. Ayrıca, analiz sonuçları, hekimlere hastaların yoğun bakım ihtiyaçları konusunda karar desteği sunacak.
Sistemin en önemli özelliklerinden biri, yoğun bakım ünitelerinde yatışı olan hastaların verilerinin daha etkin bir şekilde e-Nabız sistemine entegre edilmesi olacak. Bu entegrasyon sayesinde hastaların sağlık verileri yetkili birimler tarafından anlık olarak izlenebilecek ve gerekli müdahaleler hızlıca yapılabilecek.
Halihazırda hastanelerin yoğun bakım ünitelerinden gelen tüm sağlık verileri Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) aracılığıyla e-Nabız’a gönderiliyor. Ancak, yeni sistemle birlikte doğrudan cihazlardan alınan verilerin Yoğun Bakım Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden e-Nabız’a aktarılması sağlanacak. Bu durum, verilerin daha hızlı ve doğru bir şekilde işlenmesine olanak tanıyacak.
Yeni sistem, erişkin, çocuk ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatışı olan tüm hastaların verilerinin daha etkin bir şekilde izlenmesini mümkün kılacak. Bu veriler, hem sağlık profesyonelleri hem de sağlık yöneticileri tarafından anlık olarak takip edilebilecek.
FİNANSAL İZLENEBİLİRLİK VE SAĞLIK POLİTİKALARINA KATKI
Yoğun Bakım Merkezi Yönetim Sistemi, sadece sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesini değil, aynı zamanda sağlık politikalarının daha etkili bir şekilde oluşturulmasını da hedefliyor. Sistemle, yoğun bakım ünitelerine ilişkin sağlık giderlerinin kontrolü ve finansal izlenebilirliği sağlanacak. Bu veriler, sağlık yönetimi için önemli bir veri kaynağı oluşturacak ve gelecekteki sağlık politikalarına yön verecek.
Bakanlık bünyesinde oluşturulacak özel bir ekip, yoğun bakım ünitelerinden elde edilen verileri sürekli olarak takip edecek. Bu ekip, sağlık yöneticilerini anlık olarak bilgilendirerek gerekli müdahalelerin hızla yapılmasını sağlayacak.
ENTEGRASYON ÇALIŞMALARI 2025’TE TAMAMLANACAK
Bakanlık, sistemin hayata geçirilmesi için dokümantasyon ve mevzuat hazırlıklarına devam ediyor. Geri ödeme kurallarında yapılacak değişiklikler için Sosyal Güvenlik Kurumu ile koordineli çalışmalara da hız verildi. Sistemin, 2025 yılının ilk çeyreğinde tamamen devreye girmesi planlanıyor.
Şehir hastanelerini kapsayan üçüncü basamak yoğun bakım ünitelerinin 1 Şubat 2025’e kadar, ilçe hastanelerini de içeren ikinci basamak hastanelerin ise 1 Nisan 2025’e kadar sisteme entegre edilmesi hedefleniyor. Bu tarihe kadar hastane bünyesindeki cihazlar ile sistemler arasındaki entegrasyonun tamamlanması planlanıyor.