ABD Başkanlık seçimi Donald Trump ile Joe Biden arasında bıçak sırtı bir çizgide giderken, AK Parti yönetimi iki ülke arasındaki temel konuları yeniden güncellemeye hazırlanıyor.
Trump'ın dört yıllık başkanlık döneminde Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında başta Suriye, sınır ötesi operasyonlar, Doğu Akdeniz ve S-400'ler olmak üzere pek çok önemli konuda temel görüş ayrılıkları yaşansa da Trump ile Tayyip Erdoğan arasında şahsi düzeyde yakın ilişkiler kurulmuştu.
Turktime'ın edindiği bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dış politika danışmanları ile Dışişleri uzmanları ve bürokratları, seçimden sonra Başkanlık koltuğuna Joe Biden'in oturması halinde Türkiye'nin nasıl bir yol haritası izleyeceği konusunda detaylı çalışmalar yapıyor.
Bu çalışmaların Erdoğan'ın sözcüsü İbrahim Kalın ve Dış Politika Başdanışmanı Gülnur Aybet tarafından koordine edildiği de öğrenildi.
Çalışmalarda en çok üzerinde durulan konulardan birisi de Fethullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi.
Fethullah Gülen Obama ve Trump dönemlerinde ABD'den tam 7 kez istenmiş sancak Washington bütün bu başvuruları geri çevirmişti.
Biden'in başkan seçilmesi halinde Fethullah Gülen'in iadesinin daha da zorlaşacağı öngörülmekle birlikte, demokrat iktidar döneminde bu konuda bazı avantajların ortaya çıkabileceği de değerlendiriliyor.
Turktime'ın aldığı kulislere göre Gülen'in iadesi konusunda yapılan değerlendirmeler şöyle:
-15 Temmuz'dan bir ay sonra ilk iade talebi iletildiğinde Obama döneminin sonlarına gelinmişti. Obama, dosyaya eğilecek zamanı bulamadı. Dosyadaki bazı eksikler de bu sürecin geriye atılmasına neden oldu.
-Sonradan yapılan 6 başvuruda, dosyada hiç bir boşluk bırakılmamasına rağmen, Obama ve Trump yönetimleri konuyu yargıya havale ederek "Bu konuda yetki başkana değil federal mahkemeye ait" savunmasına sığındılar. Yani Obama ve Trump sorunu bir yargı meselesi olarak görmeyi tercih etti.
-Türkiye'yi her fırsatta demokrasi, ifade özgürlüğü ver tutuklu gazeteciler konusunda eleştiren Biden'in bu tutumu şimdi bir avantaj olabilir. 15 Temmuz darbe girişiminin doğrudan demokrasiyi hedef aldığı vurgulanarak, Gülen'in iadesinin hukuki değil bir siyasi sorun olduğunun üzerine gidilebilir.
-Biden'in her ne kadar AK Parti yönetimine mesafeli olsa da Türkiye'yi Trump'tan daha iyi tanıdığına da dikkat çekilerek, bunun bir avantaja dönüştürülebileceği konuşuluyor.
Obama'nın Başkan yardımcısı olarak daha önce dört kez Türkiye'ye gelen Biden, 15 Temmuz'dan bir ay sonra yaptığı son ziyarette darbe konusunda geç tavır aldıkları için Erdoğan'dan özür dilemişti.
Ankara, Biden döneminde yaşanacak zorlukları bilmekle beraber, Biden'in Trump'tan daha gerçekçi, birikimli ve analiz yapabilen bir siyasetçi olduğu gerçeğini de inkar etmiyor.
Özetle, Gülen'in dosyası Türkiye-ABD masasının her zaman baş köşesinde olacak.
Turktime'ın edindiği bir başka bilgiye göre iade dosyasını Tayyip Erdoğan bizzat takip edecek. Daha önce konuyu ABD yetkilileri ile görüşmek için dönemin Adalet Bakanları Bekir Bozdağ ve Abdülhamit Gül ile son Başbakanı Binali Yıldırım ABD'ye gitmiş, ancak elleri boş dönmüilerdi.
İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ