Turktime

Putin savaşın faturasını halka kesecek!

Rusya-Ukrayna krizi Türkiye’yi turizmden enerjiye dört koldan sıkıştırıyor. Ufuk Söylemez, “Yazın turist döviz getirir, enerji faturası düşer planı riske girdi” dedi.
ABONE OL
Abone Ol
Putin savaşın faturasını halka kesecek!
Haberler / Dünya
23 Şubat 2022 Çarşamba 09:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türkiye derin bir ekonomik kriz içindeyken AKP iktidarı çıkış planını yaz aylarında ucuz TL etkisiyle ‘patlayacak' turizmle ülkeye gelecek döviz ve ısınan havayla azalacak enerji faturası üzerine kurguluyor. Rusya-Ukrayna geriliminin bu planı büyük riske soktuğunu belirten Ekonomi Eski Bakanı Ufuk Söylemez, “Bu kriz Nureddin Nebati'nin gözlerindeki ışıltıyı söndürebilir” uyarısı yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, ekonominin gözlerdeki ışıltı olduğunu söylemişti.

KUR KORUMA DÖNÜŞÜ

Söylemez, “Umutlar turizme bağlanmıştı, enerji faturası düşecek, böylece kurlar istikrara kavuşacak diye bekleniyordu, ancak kriz derinleşirse turizm büyük darbe alır, enerji fiyatlarındaki artış Türkiye ekonomisindeki sıkıntıları artırır” dedi. Söylemez, Kur Korumalı Mevduat'ta 3 aylık hesaplarda ilk dönüşün mart ayında olacağını da hatırlatarak, kurlardaki bir yükselişin Hazine üzerine hesaplananın da üzerinde bir yük ekleyebileceğini vurguladı.  ABD'nin Rusya'ya karşı kullanabileceği en güçlü kozlardan biri olan uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarılmasının Türkiye için büyük risk taşıdığını belirten Söylemez, “Türkiye'ye turistlerin büyük bölümü Rusya ve Ukrayna'dan geliyor. Enerji faturası açısından da kriz büyük sorun yaratacak. Akkuyu santrali, Rusya'daki müteahhitlik işleri unutulmamalı. Bu iki ülkeden tahıl ithalatımız da çok yüksek” uyarısı yaptı.

En çok Türkiye etkilenir
Türkiye'nin aktif tarafsızlığını koruyarak bu krizi aşmasının ekonomi açısından kritik olduğunu belirten Ufuk Söylemez, “Kışkırtmalara kapılmadan, oluşabilecek ekonomik hasarları en düşük seviyede tutmak önemli. Bu gerilimden en çok Türkiye ekonomisi etkilenecek. Bu süreçte Montrö Sözleşmesi'nin ne kadar önemli olduğunun bazı kafalar tarafından anlaşılabildiğini umuyorum” ifadesini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime