Turktime

Karamollaoğlu'ndan İran'a mesaj

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, İran'da Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını kutladı.
ABONE OL
Abone Ol
Karamollaoğlu'ndan İran'a mesaj
Haberler / Siyaset
6 Temmuz 2024 Cumartesi 11:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için sandıklar yeniden kuruldu. İlk tur seçimlerin ardından halkın ilgisizliği ve seçime katılım oranının düşük olması dikkat çekmişti. Bu durum, dini liderlerin popülaritesinin de test edilmesini sağladı. İlk turda adaylardan hiçbiri yüzde 50 oy oranını geçemediğinden, seçimi önde tamamlayan reformist aday Mesud Pezeşkiyan ve muhafazakar aday Said Celili ikinci tura kaldı.

28 Haziran’da yapılan ve yüzde 40 ile ülke tarihindeki en düşük katılımlı cumhurbaşkanı seçimi olan birinci turda Pezeşkiyan oyların yüzde 42,5'ini alırken, Celili yüzde 38,6 oy oranına sahipti.

Seçim sürecinde İranlı Öğrenciler Anket Ajansı (ISPA) tarafından 3 Temmuz’da yapılan kamuoyu yoklaması, katılımcıların yüzde 49,5'inin Pezeşkiyan’a, yüzde 43,9'unun ise Celili’ye oy vereceğini gösteriyordu. Yüzde 4,8'lik bir kesim oy kullanacağını fakat henüz karar vermediğini, yüzde 1,8 ise boş oy kullanacağını belirtti.

MESUD PEZEŞKİYAN, CUMHURBAŞKANI OLDU
İkinci tur oylama, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından düzenlendi. Seçimlerde reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, oyların yüzde 53,7'sini alarak İran'ın 9. Cumhurbaşkanı oldu.

Pezeşkiyan’ın zaferi, İran’ın siyasi arenasında önemli bir değişim olarak görülüyor. Pezeşkiyan, yaptığı ilk açıklamada, ülkeyi birleştirecek ve reformist politikalarla ilerleyecek bir yönetim sözü verdi. Ülkedeki ekonomik zorluklar ve dış politikadaki gerilimler göz önüne alındığında, Pezeşkiyan’ın işinin zor olacağı aşikar.

KARAMOLLAOĞLU'NDAN TEBRİK MESAJI
Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, sosyal medya hesabı X üzerinden bir tebrik mesajı yayımladı. Karamollaoğlu, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Yapılan seçimler sonucu İran İslam Cumhuriyeti'nin yeni Cumhurbaşkanı olarak seçilen Sayın Mesud Pezeşkiyan'ı kutluyor; bu sonucun dost ve kardeş İran halkının ve bölgemizin huzuruna vesile olmasını temenni ediyorum."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime