Turktime

Fitch’ten dikkat çeken 'kur korumalı mevduat' analizi

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'deki kur korumalı mevduatla ilgili yaptığı değerlendirmede bu mevduat türüne geçişlerin sınırlı kalacağı yönünde beklentileri olduğunu belirtti.
ABONE OL
Abone Ol
Fitch’ten dikkat çeken 'kur korumalı mevduat' analizi
Haberler / Ekonomi
4 Şubat 2022 Cuma 13:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’de uygulanan kur korumalı mevduatla ilgili bir rapor hazırladı.

Kuruluş, Türk mevduat sahiplerinin hükümetin kur korumalı Türk lirası mevduatlarına geçişi teşvik planına şimdiye kadar sınırlı bir iştah gösterdiğini söyledi. Raporda bazı operasyonel gecikmelerin bu sistemdeki ilerlemeyi engellemiş olabileceği belirtildi.

OCAK SONUNDA İLGİ ARTABİLİR

Fitch’in BDDK’dan aldığı verilere göre, bankalardaki döviz mevduatları 17 Aralık 2021’den 28 Ocak 2022’ye kadar sadece yüzde 3,8 azalırken TL mevduatları yüzde 8,6 arttı. TL’den dövize geçişin sınırlı olduğunu belirten Fitch’e göre, ocak ayı sonunda açıklanan vergi teşviklerinin getirilmesiyle TL’ye geçiş artabilir.

Fitch, döviz mevduatlarının kur korumalı mevduata dönüşümü uygulamasının lirada değer kaybını sınırlaması halinde bunun, banka fonlamalarının istikrarına yönelik kısa vadeli riskleri azaltabileceğini ve döviz cinsinden varlıklara yerel talebi azaltarak bankaların kredi profillerine yönelik riskleri aşağı çekebileceğini de vurguladı.

‘GEÇİŞİN SINIRLI KALMASINI BEKLİYORUZ’

Makro ekonomik oynaklığın kısa vadenin çok ötesinde devam edeceği belirtilen raporda, “Kur korumalı mevduat uygulaması lirayı zayıflatan yurt içi güvendeki keskin kötüleşmenin nedenlerini, yüksek enflasyonu, derin şekilde negatif reel faizleri, güvenilir bir politika çıpası olmamasını düzeltemez” ifadelerine yer verildi.

Fitch son olarak kur korumalı mevduat hesabındaki minimum vadenin 3 ay olduğunu hatırlatarak, “Döviz kuru korumasına rağmen, yüksek enflasyon ve müşterilerin döviz mevduatından çıkma konusundaki potansiyel isteksizliği nedeniyle geçişin sınırlı kalmasını bekliyoruz” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime