Turktime

Deprem bölgesi için tüberküloz uyarısı

Afet bölgesinde tüberküloz hastalığının kontrolünde sorunlar yaşanabileceği belirtildi. Ankara Etlik Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Serap Duru Akçalı, deprem bölgesinde vatandaşların çok fazla toz ve dumana maruz kaldığını belirtti ve uyarılarda bulundu.
ABONE OL
Abone Ol
Deprem bölgesi için tüberküloz uyarısı
Haberler / Sağlık
25 Mart 2023 Cumartesi 10:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinden etkilenen 11 il için çeşitli uyarılar devam ediyor.

Bunlardan biri de salgın hastalık riski. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, farklı günlerde yaptığı açıklamalarla deprem bölgesinde henüz salgın hastalık olmadığını belirtmişti.

TÜBERKÜLOZ DÜNYANIN EN ESKİ HASTALIKLARINDAN BİRİ

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği doktorlarından Serap Duru Akçalı, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla açıklamalarda ve uyarılarda bulundu.

Tüberküloz hastalığının insanlık tarihinin en eski hastalıklarından biri olduğunu söyleyen Akçalı şöyle konuştu:

"Tanı konulduktan sonra 6-9 aylık bir süre içerisinde ilaç tedavileriyle tedavisi yapılabilir. Ama mutlaka uyum göstermelidir bireyler; hastalar doktorlarına ve kontrollere mutlaka gitmelidir. Tüberkülozla dünya nüfusunun dörtte birinin, yaklaşık olarak 2 milyar insanın enfekte olduğu düşünülmektedir. Ama bu enfekte olan insanlar her zaman aktif hasta değildir.

Ancak immün sistemleri zayıfladığında ya da ek hastalıklar devreye girdiğinde tüberküloz aktive olabilir ve saydığım semptomlar ortaya çıkabilir. Türkiye'de de ulusal tüberküloz kontrol programıyla çok başarılı bir şekilde tedavisi edilmektedir. 2005 yılında 20 bin civarında olan hasta sayısı günümüzde 6 bine düşmüştür. Ve ölüm oranları da giderek azalmıştır.”

DEPREM BÖLGESİ İÇİN UYARI

Covid-19 pandemisi döneminde sadece tüberküloz değil, bağışıklık sistemini bozan birçok hastalığın görünme sıklığının arttığını belirten Akçalı, şu ifadeleri kullandı:

"Tüberküloz da bunlardan birisi. İmmün (bağışıklık) sistemin zayıflaması tüberkülozun aktive olmasına neden olabilir. Bu aşamada da bizim hastalara önerdiğimiz hijyen, maske, mesafe kuralına devam ettirmeleri yönündedir. Deprem bölgesinde yaşayan halkımızın bu dönemde çok fazla toz ve dumana maruz kaldılar ve hijyenleri bozuldu.

Bu anlamda da özellikle yaşlı hastalar bu maruziyetten dolayı immün sistemleri zayıflayıp, tüberkülozları aktive olabilir. Bu nedenle hekim kontrollerini daha dikkatli yaptırmaları gerekmektedir. Hijyene, beslenmemize dikkat etmeliyiz. Doktor kontrollerimizi yaptırmalıyız. Öncesinde tüberküloz öyküsü olan hastalar daha sık verem savaş dispanserlerine giderek kendi göğüs hastalıkları hekimleri ile iletişime geçerek tedbirlerini alabilirler.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime