Turktime

Antalya'da 2 bin yıllık heykeller bulundu

Antik tiyatrosuyla ünlü Aspendos Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında bulunan 2 bin yıllık Zeus ve Afrodit heykelleri, arkeologları heyecanlandırdı.
ABONE OL
Abone Ol
Antalya'da 2 bin yıllık heykeller bulundu
Haberler / Kültür
2 Haziran 2024 Pazar 05:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Antalya'nın Serik ilçesi Belkıs Mahallesi'nde yer alan ve tarihi 6 bin yıl öncesine dayanan Aspendos Antik Kenti, yeniden tarih sahnesine çıkıyor. Antik kentin, bugüne kadar ayakta kalmış ender antik tiyatrolardan biri olan tiyatrosu ve su kemerleri, yer yer sur duvarlarıyla çevrili tepe üzerindeki agorası, anıtsal çeşmesi, tapınağı, stadyumu, meclis binası ve Roma bazilikası gibi yapılarıyla dikkat çekiyor.

KAZI ÇALIŞMALARI VE GEÇMİŞİ
Aspendos Antik Kenti'nde ilk kez 2008 yılında yüzey araştırmaları ile başlayan kazı çalışmaları, 2022 yılından bu yana Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bilgin başkanlığında yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında alınan karar doğrultusunda, çalışmalar daha da yoğunlaştı.

Son olarak, antik kentin agora alanındaki iki katlı dükkanlardan birinde, Roma dönemine ait yaklaşık 2 bin yıllık Zeus ve Afrodit heykelleri bulundu. Aspendos Kazı Başkan Yardımcısı arkeolog Hüseyin Tolga Candur, bu sürpriz buluntunun, alanın bir heykel işleme bölümü olabileceğine dair ipuçları verdiğini belirtti.

Candur, "Bu alandaki 14. dükkanda yürütülen çalışmalarda, Roma döneminde alanın bir heykel işleme bölümü olabileceğini gösteren bir sürprizle karşılaştık. Önce antik Yunan baş tanrısı Zeus'a ait bir büst bulduk. Bu heykel, baş kısmı sağlam ve karın kısmında kas katlanması olan bir figür. Diğer heykelimiz ise aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'e ait. Afrodit heykeli yarı giyimli ve ayakta betimlenmiş, yanında imparatorluk zırhı giymiş bir destek aparatı bulunuyor" diye konuştu.

GELECEK PLANLARI VE KAZI ÇALIŞMALARI
Heykellerin belgelenme, temizlik ve restorasyon çalışmalarının ardından Antalya Müzesine teslim edileceği bildirildi. Candur, dükkan kompleksindeki diğer alanlarda çalışmaların sürdüğünü ve sırasıyla bütün dükkanların bu sene içerisinde kazılarının tamamlanmasının beklendiğini belirtti.

Candur, "Burada ve diğer alanlarda büyük sürprizlerle karşılaşacağımızı düşünüyoruz. Belki ilerleyen zamanlarda daha farklı sürprizlerle, mimari yeniliklerle karşılaşabiliriz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği desteklerle çalışmaların kayda değer bir tempoya ulaştığını belirten Candur, önümüzdeki süreçte işçi sayısının artırılmasının planlandığını ve bu desteklerin sürmesi halinde Aspendos'un 10-15 yılda yapılan kazılarının çok daha kısa sürede tamamlanmasının hedeflendiğini ifade etti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime