Turktime
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DİNLE SİYASET! YENİ NESİL YÖNLENDİRMEYE AÇIK DEĞİL
Talat Atilla
YAZARLAR
22 Nisan 2021 Perşembe

DİNLE SİYASET! YENİ NESİL YÖNLENDİRMEYE AÇIK DEĞİL

 

 

İstikamet çizilmesinden nefret eden bir kuşak var karşımızda.. 
Söze 'istikamet çizmek' diye başladım ya, yeni nesil "Acep ne diyo emmim ? " deyip....
Google'a 10 parmak dalarak 'istikameti' sordu bile! 

İnsanlık tarihi kadar eski ve belki gıcık kapılan bir kelime, "Özgürlük...." 
Özellikle her türlü otoritenin başkaldırıdan bir önceki replik olarak tanımladığı...
Çağlara sığmayan, eli-avucu yakan, sınırları olmadığında,  bir o kadar da kaosa kapı aralayan kavurucu bir tarafı da var özgürlüğün ! 

Bu kadar narin ve insani talep, bazen de terörün bir numaralı mottosu olarak karşımıza çıktığı için özgürlük kavramının devlet katında katmerli bir şüphe ile karşılandığı sır değil! 

Atasının canlı yaşadığı hayatı,  google'da sadece nostaljik bir değer, hatta tebessümle izleyen bir nesille diyalog kurmak kolay değil! 

Hele hele, gençleri avlamak için birbirinden komik, hacivat/karagöz tadında seferberlik ilan eden siyasi partilerle bunu yapmak mümkün ötesi! 

Bu siyasetçilerin gençlere "sizi anlıyoruz! " derken bile, "ama sadece oyunuz için! " dedikleri çok sırıtıyor! Fena sırıtıyor. 

KİM BU KUŞAKLAR? 

Z Kuşağı üyeleri genç yaşlardan beri dijital teknoloji kullanıyor ama dijital olarak okuryazar değiller. 

Z kuşağı, hızlı ve analitik düşünme yetisine sahip ama bireyci ve bencil. 

Çaba harcamak, özveri sergilemek Z kuşağına göre değil. Teknoloji sayesinde bilgiye  çabuk ulaşabildikleri için çok şeyden sıkılıp vazgeçiyorlar.


Z KUŞAĞI YALNIZ VE DIŞLANMIŞ HİSSEDİYOR! 

2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre Z kuşağının yüzde 47’si kendisini yalnız veya dışlanmış, yüzde 27’si ise diğer insanlar tarafından anlaşılmadıklarını hissediyor. Uzmanlar, Z kuşağının gelecek kaygısı ve stres seviyelerinin diğer kuşaklara kıyasla daha yüksek olduğunu söylüyor. 

X KUŞAĞI 

X kuşağı veya X jenerasyonu, 1965 ile 1980 yılları arasında doğan insanları kapsayan temel bir nesil sınıflandırmasıdır. Bu sınıflandırmaya göre bu yıllar arasında doğan bireylerin ortak ve güçlü yönleri bulunmaktadır. 

Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Sayımı Bürosu'nun verilerine göre, 2019 itibarıyla ABD'de 65,2 milyon X jenerasyonunun içinde bulunan kişi yaşamaktadır. 

Y KUŞAĞI 

Y kuşağı, Y jenerasyonu (veya sadece Millenniallar) olarak da bilinen X kuşağını takip eden ve Z kuşağı'dan önce gelen bir gruptur. 1981 ile 1996 yılları arasında doğan kişiler tam anlamıyla Y kuşağıdır. Araştırmacılar ve medya, bu grubun 1980'li yılların başından 1990'lı yılların ortalarına kadar ya da 2000'lerin başlarına kadar olan süre zarfı içinde doğan kişiler olarak da belirtmektedir. 

Bu kuşak genellikle internet, mobil cihazlar ve sosyal medya'nın yaygınlaşma dönemine denk geldikleri için ve bu olaylara aşinalığıyla bilinir. Bu yüzden bazen dijital yerliler olarak da adlandırılırlar. 2008-2012 Küresel Ekonomik Kriz'i ve COVID-19 pandemisi'nin bu kuşak üzerinde büyük bir etkisi oldu ve gençler arasında tarihsel olarak yüksek oranda işsizliğe sebep oldu. Dünya'nın çoğu bölgesinde bu kuşak, politikada ve ekonomide artış gösteren liberal politikalar eşliğinde büyümüştü 

ALFA KUŞAĞI 

Alfa Kuşağı, Z Kuşağından sonra gelen ve dünya üzerindeki son kuşaktır. Araştırmacılar ve medya, başlangıç tarihini 2012 yılında karar kılmıştır. Alfa Kuşağı, bütün mensupları 3.Milenyum'da ve 21.Yüzyıl'da doğmuş tek kuşak grubudur. 

Alfa Kuşağının üyeleri, genel itibariyle Y kuşağı mensuplarının çocuklarıdır. Genelde oyuncaklar veya geleneksel medya araçlarından ziyâde güncel teknolojik aletler ile vakit geçiren ve içine kapanık bireyler olarak bilinirler. Hâli hazırda en büyük bireyi 8 yaşında olup, en genç bireyi birkaç saniye evvel doğmuştur.


Bu yazımı okurken bile "ne yani bizi çözdüğünü mü zannediyorsun aga? " diye, bu satırların yazarıyla dalga geçtiklerine de eminim! 

Ama onları ayakta ve gündemde tutan abileri gibi sabit fikirli olmamaları...


Örneğin, eşcinselliğin teşhirine hoşgörü gösterip, futbol maçında orucunu su ile açan futbolculara öfke kusan iki yüzlü bir kuşak değil z kuşağı.. 

Kimbilir, belki de biz onları değiştirelim derken, onlar bizi değiştirecek!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Ali Yücel
 22 Mayıs 2021 Cumartesi 05:40
Duvara tosladiktan sonra, şimdi de toplum bilimci olmuşsun! Hayırlı olsun..
 Misafir
 28 Nisan 2021 Çarşamba 06:26
sana yapılan haksızlığı kınamak zorundayım. Hak etmedin yapılanı. Enseyi karartmayacağız, aydınlık günler uzak değil.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime