Turktime

Yeni zorunluluk geliyor

Kayıt dışı ödemelere karşı önlem almayı amaçlayan GİB, POS cihazlarında yeni zorunlu döneme geçiyor.
ABONE OL
Abone Ol
Yeni zorunluluk geliyor
Haberler / Ekonomi
11 Temmuz 2025 Cuma 19:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

POS ödemeleri bir süredir gündemdeydi. Özellikle muhalefet Irak başta olmak üzere yurt dışından ülkeye kayıt dışı para girişleri olduğunu ve bunun POS cihazları üzerinden yapıldığı konusunu gündeme getiriyordu.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ödemeleri önlemek amacıyla perakende mal ve hizmet satışı yapan mükelleflerin POS cihazlarında yeni bir uygulamayı devreye alıyor.

GİB, mükelleflerine yeni nesil ödeme kaydedici cihaz veya güvenli mobil ödeme sistemi kullanma zorunluluğu getiriyor.

GİB, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağını hazırladı.

ZORUNLU HALE GELECEK

Taslakla, mal ve hizmet ifasında bulunan mükelleflerin kendilerine tahsis edilen ödeme sistemlerini ve cihazlarını başka mükelleflere tahsis etmelerine ilişkin usul ve esasları belirlenecek.

Taslağın yasallaşarak yürürlüğe girmesiyle beraber perakende mal teslimi veya hizmet ifasında bulunan mükelleflerin, ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti dışında bırakılanlar hariç, EFT-POS özelliği de olan ve ödeme belgesi (slip) ile mali belgenin (ödeme kaydedici cihaz fişi) tek bir belge olarak düzenlenmesini sağlayan yeni nesil ödeme kaydedici cihazını kullanmaları zorunlu hale gelecek.

Tebliğ taslağının ana hedeflerinden biri, ticari faaliyetlerin mevcut teamüller çerçevesinde, kayıt dışılık oluşmadan sürdürülebilir hale gelmesi. Bu kapsamda, bazı istisnalar dışında, perakende mal ve hizmet satışı yapan işletmelerin ya yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmaları ya da güvenli mobil ödeme sistemine entegre olmaları gerekecek.

BAŞKASININ CİHAZINI KULLANAMAYACAK

Yeni düzenlemeye göre, bir mükellefin başka bir mükellefe ait yeni nesil ödeme cihazlarını ya da sanal ödeme sistemlerini kullanması mümkün olmayacak. Ayrıca, bankalar ve ödeme kuruluşları da bu kişilere başkasına ait mobil POS cihazlarını temin edemeyecek.

POS uygulamaları sadece mükellefin kendi adına yaptığı üye işyeri anlaşmaları çerçevesinde kullanılabilecek.

BAYİLERE ANA FİRMA İSTİSNASI

Bayilik ilişkisi bulunan işletmeler için bazı esneklikler sağlandı. Eğer bir bayi, ana firmanın ödeme sistemini kullanıyorsa, bu kullanım belirli şartlar dâhilinde mümkün olabilecek. Bu kapsamda bayinin cihazında ana firmaya ait hesaplar ek hesap olarak tanımlanabilecek.

Ayrıca, bazı koşulların sağlanması durumunda bayi POS cihazı üzerinden ana firmaya ait sanal POS uygulamasının kullanımı da mümkün olacak. Bu istisnadan yararlanabilmek için:

Türkiye genelinde en az 30 bayinin bulunması,

Geçerli bir bayilik sözleşmesinin düzenlenmiş olması,

Slip üzerinde ana firmaya ait bilgilerin yer alması,

Yapılan tahsilatların GİB’e bildirilmesi gerekiyor.

YENİ SANAL POS KURALLARI

Elektronik ticaret faaliyeti yürüten ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükellefler, internet üzerinden gerçekleştirdikleri ancak e-ticaret kapsamında olmayan satışlar için sanal POS kullanamayacak.

Ancak düzenleme yürürlüğe girdiğinde, e-ticaret platformlarında satış yapan işletmeler, aracı hizmet sağlayıcıların entegre ettiği sanal POS’lar aracılığıyla tahsilat yapabilecek. Bu adım, dijital ticaretin vergisel şeffaflığına katkı sunmayı hedefliyor.

BANKALAR DA SORUMLU

Yeni düzenleme, sadece mükellefleri değil, ödeme sistemlerini sunan kuruluşları da kapsıyor. Bankalar ve ödeme hizmet sağlayıcıları, sundukları cihazların ve uygulamaların yasal çerçeveye uygun kullanılıp kullanılmadığını izlemek ve ihlallerin önüne geçmekle sorumlu olacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Turktime