Turktime

Yeni teknoloji tartışma yarattı: Ölülerle görüntülü görüşme

Güney Kore’de geliştirilen ve insanlara ölen yakınlarının görüntüsüyle sohbet etme imkanı sunan yeni bir teknoloji tartışmalara yol açtı.
ABONE OL
Abone Ol
Yeni teknoloji tartışma yarattı: Ölülerle görüntülü görüşme
Haberler / Teknoloji
9 Ocak 2023 Pazartesi 16:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Güney Kore'de bir yapay zeka firmasının insanlara ölen yakınlarının görüntüsüyle sohbet etme imkanı sunan teknoloji tartışma yarattı.

YAZILIM ÖLEN KİŞİYİ TAKLİT EDİYOR

Bilim kurgu filmlerini andıran teknolojiyle, ölen kişilerin yapay zeka sayesinde yaratılan görüntüsü sizinle sohbet ediyor. Her sohbet için 1000 sterlin (22 bin TL) ödeyenler, ölen yakınlarının görüntüsüyle sanki bir video görüşmesindeymiş gibi konuşabiliyor. Makine öğrenimi sayesinde ölen kişi görüntüleri, ses ve video kayıtları işlenerek sanal olarak yeniden yaratılıyor. Ölen kişilerin sesini ve yüz mimiklerini başarıyla taklit edebilen yazılım, sorulara yanıt veriyor, hatta geçmişteki anılarla ilgili de konuşabiliyor.

"RAHATLATICI DEĞİL ÜRPERTİCİ"

Teknolojiyi geliştiren Seul merkezli DeepBrain AI firması, bunun yakınlarını kaybedenlere yas sürecini atlatmada yardımcı olabileceğini söylerken bu görüşe itirazlar da var. Teknoloji Las Vegas'ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı'ndaki tanıtımı sonrası çeşitli eleştirilerin hedefi oldu. Birçok kişi bunun ölen kişiler sanki mezardan çıkmış gibi bir duygu verdiği, rahatlatıcı değil “ürpertici ve dokunaklı” olduğu yorumunu yaptı. Şirketin iş geliştirme müdürü Joseph Murphy, teknolojiye dair farklı görüşler olduğunu, bazı kişilerin ölen yakınlarıyla sohbet etme fikrinden pek de hoşlanmadığını belirtti.

"ÖLÜÜMCÜL HASTALIĞI OLANLAR İÇİN FIRSAT"

Eleştirilere rağmen insanların bu teknoloji sayesinde ölen sevdiklerine hayattayken söyleyemediklerini söyleme fırsatı bulacağını savunan Murphy, bunun özellikle ölümcül hastalığa sahip kişiler için bir fırsat olduğunu belirtti. Murphy, bu kişilerin öldükten sonra geriye anı bırakmak için geçmişe dair günlükler yazabileceğini, bunların da yapay zekayla diğer insanlara aktarılabileceğini kaydederek “Böylece aileleri ve arkadaşları onları sağlıklı olduklarındaki haliyle hatırlayacak” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime