Turktime

Yapay zeka, erken doğumu da tahmin etti

Bilim insanları, yapay zekanın sınırlarını zorlayan çarpıcı bir araştırmaya imza attı. Yapay zeka, erken doğumları gebeliğin 31. haftasında tahmin edebildi.
ABONE OL
Abone Ol
Yapay zeka, erken doğumu da tahmin etti
Haberler / Sağlık
21 Haziran 2023 Çarşamba 13:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Yeni bir araştırma, yapay zekanın erken doğumları, hamileliğin 31. haftasında tahmin edebileceğini ortaya koydu.

ABD’nin Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, yapa zekanın derin öğrenme modelini kullanarak, hamile 156 kadının, rahmindeki elektrik dalgalanmalarını inceledi. Araştırmacılar, gebe kadınların yaşlarına, ağırlıklarına, yağ oranlarına ve hamileliğin üç aylık dönemine ilişkin verileri birleştirdi.

YAPAY ZEKANIN ERKEN DOĞUM TAHMİNİ DOĞRU ÇIKTI

Ardından bu veriler, yapay zekanın derin öğrenme modeline aktarıldı. Yapay zekanın derin öğrenme modelinin, çalışmaya katılan kadınlardan yüzde 19’unda erken doğum tahmini yaptığını vurgulayan araştırmacılar, kadınlar gebeliğin 37. haftasına geldiklerinde yapay zekanın tahmininin doğru çıktığını belirtti.

Washington Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Arye Nehorai, hamileliğin 31. haftasına kadar alınan verileri analiz eden yapay zekanın, hamileliğin 37. haftasına kadar olan erken doğumları tahmin edebildiğini kaydetti. Nehorai, bunun da çalışmalarındaki en önemli bulgu olduğunu dile getirdi.

KULLANIMI KOLAY VE UCUZ

Keşfettikleri yöntemi faaliyete geçirmenin, ucuzluğu sayesinde avantajlı olduğunu ifade eden Nehorai, “Bizim modelimizin, erken doğumu elektrik dalgalanmalarıyla daha kısa sürede tahmin edebildiği, kullanımı kolay ve daha az maliyetli olduğu için evde bile kullanılması mümkün” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler’in yayımladığı bir rapora göre, 2020’de dünyada 13,4 milyon erken doğum gerçekleşti. Bunlardan yaklaşık 1 milyonu ölümle sonuçlandı. Bu da her 2 saniyede bir bebeğin erken doğduğunu ve her 40 saniyede bu bebeklerden birinin hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Araştırma, tıp dergisi PLOS ONE’da yayımlandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime