Turktime

Wagner lideri Prigojin'in uçağı düştü! Suikast iddiaları...

Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’in de yolcu listesinde olduğu özel jet Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarında düştü.
ABONE OL
Abone Ol
Wagner lideri Prigojin'in uçağı düştü! Suikast iddiaları...
Haberler / Dünya
23 Ağustos 2023 Çarşamba 20:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Rusya'nın Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu 10 kişi öldü.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Moskova’dan St. Petersburg’a giden özel uçağın Tver bölgesinde düştüğü belirtildi. Uçakta yer alan 3 kişilik mürettebat dahil 10 kişi öldü. 

PRIGOJIN DE UÇAKTAYDI

Rusya'nın devlet haber ajansı TASS, uçağın özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'e ait olduğunu ve kendisinin de uçakta olduğunu duyurdu.

Federal hava taşımacılık kurumu Rosaviatsiya, yolcu listesinde Prigojin'in isminin de bulunduğunu belirtti.

Bu gelişmenin ardından suikast iddiaları gündeme geldi.

ÖLDÜĞÜ DOĞRULANDI

Uluslararası ajanslar ilk olarak Prigojin'in öldüğünü aktarmış, sonrasında ölenlerin kimliğinin net olmadığını dünyaya duyurmuştu. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), uçağın yolcu listesinde Prigojin'in adının bulunduğunu açıkladı, fakat Prigojin'in uçağa binip binmediği bilinmiyordu.

Rosaviatsiya, düşen uçakta Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in öldüğünü bildirdi.

Uçuş takip sitesi FlightRadar24, uçağın nereden kalktığına ilişkin bir bilgi vermiyor. Site, uçağın bugün Moskova yakınlarında yaklaşık 8 bin 800 metre irtifaya çıktığını ve aniden düşüşe geçip 0 metreye indiğini gösteriyor. Uçak, ABD yönetiminin Prigojin’le bağlantılı olduğunu bildirdiği Autolex Transport şirketi adına kayıtlı.

Wagner bağlantılı Telegram kanalı Grey Zone, özel jetin Moskova'nın kuzeyindeki Tver yakınlarında hava savunma sistemleri tarafından vurularak düşürüldüğü iddiasını paylaştı. Bu iddia henüz doğrulanmadı. Uçağın Bologovski bölgesinde düştüğünü gösteren bir video, ardından da uçağın enkazını gösteren görüntüler sosyal medyada yayınlandı.

"BAŞKA UÇAKLA UÇUYOR"

Prigojin’in Putin’e başkaldırıp sonrasında uzlaşmaya varmasının ardından çok dikkatli olduğu biliniyor. Başarısız girişimin ardından hayatının tehlike altında olduğuna dair uyarılar almıştı. Prigojin'in güvenliğine çok önem verdiği biliniyor.

İngiliz Daily Mail gazetesinin Wagner liderine yakın bir kaynağa dayandırdığı bilgiye göre; uçak Prigojin'e ait fakat Prigojin genelde başka bir uçakla uçuyor.

İKİ GÜN ÖNCE VİDEO MESAJ YAYINLAMIŞTI

Uçakta bulunduğu öne sürülen Prigojin, Haziran ayında başarısızlıkla sonuçlanan isyanından bu yana ilk video konuşmasını iki gün önce paylaşmıştı.

Moskova'ya yürüyüşünün ardından Belarus'a gönderilen paralı asker şefi, kamuflaj giymiş ve elinde bir tüfekle konuşurken çekilen görüntülerini yayınlamıştı.

Videoda Afrika'da olduğu görülen Prigojin, Rusya'nın kıtayı "özgürleştirmesinden" de bahsetmişti.

WAGNER İSYANI

Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti. 

Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı. 

PUTIN "VATANA İHANET" DEMİŞTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti. Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı. Yevgeniy Prigojin'in 24 Haziran'da, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti. 

Prigojin, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, "isyancı liderin" Belarus'a gideceğini bildirmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime