Turktime

Uzmanlar uyardı: Karaciğer hasarına yol açabilir

Zerdeçal ve yeşil çay gibi sıkça tüketilen bitkiler zararsız gibi görünebilir, ancak bunların aşırı kullanımının karaciğer hasarına yol açtığı düşünülüyor.
ABONE OL
Abone Ol
Uzmanlar uyardı: Karaciğer hasarına yol açabilir
Haberler / Sağlık
8 Ağustos 2024 Perşembe 10:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Yeni bir araştırma, ABD'li yetişkinlerin %7'sinin en popüler altı bitkisel üründen en az birini kullandığını, bunun da 15,6 milyon insana denk geldiğini gösteriyor. Araştırmacılar, birçoğunun karaciğer zehirlenmesi nedeniyle hastanelere kaldırıldığını bildiriyor.

Michigan Üniversitesi'nde gastroenteroloji yardımcı doçenti olan Dr. Alisa Likhitsup, “Bitkiler üzerinde neredeyse hiçbir düzenleyici denetim olmadığından, karaciğer krizleriyle bağlantılı ürünlerin kimyasal testleri, ürün etiketleri ve tespit edilen içerikler arasında sık sık tutarsızlıklar görüyoruz" dedi.

Araştırma için en popüler altı bitki olan zerdeçal, yeşil çay özü, Garcinia cambogia bitkisi, kara yılan kökü, kırmızı pirinç mayası ve morsalkımın kullanımı incelendi.

Federal sağlık veri tabanındaki 2017-2021 yılları arasındaki yaklaşık 9.700 yetişkine ait verileri inceleyen araştırmacılar, yüksek oranda bitkisel ürünlerin kullanıldığını buldular.

Dr. Likhitsup'un ekibi, 11 milyondan fazla yetişkinin düzenli olarak zerdeçal takviyelerini çoğunlukla ağrıyı veya artriti hafifletebileceği düşüncesiyle aldığını tahmin ediyor. Bu, hemen hemen aynı nedenlerle ağrı kesici alan yaklaşık 14,8 milyon kişiden çok da uzak değil.

KİLO VERMEK AMACIYLA DA İÇİLİYOR 
Benzer şekilde, 3 milyondan fazla yetişkinin, genellikle enerjiyi artırmaya ve kilo vermeye yardımcı olmak amacıyla, bir başka potansiyel karaciğer toksini olan yeşil çay özütü kullandığı tahmin ediliyor.

Dr. Likhitsup ve meslektaşları, tüketicilerin bitkisel ürünleri aşırı dozda kullanabileceğini veya gerçek içerikleri yansıtmayan etiketler tarafından yanlış yönlendirilebileceğini belirtti. Bu da, daha fazla kişinin hastaneye başvurmasına yol açıyor olabilir.

Ulusal bir veritabanına göre, bitkisel kullanıma bağlı karaciğer zehirlenmesi vakaları, bazıları şiddetli hatta ölümcül olmak üzere, 2004 ile 2014 arasında neredeyse üç katına çıktı.

Bitkisel takviyeleri kullanan kişilerin, takviyeleri kullanmayan kişilere kıyasla artrit, tiroid bozuklukları veya kanser gibi bir tür kronik hastalıkla mücadele etme olasılıkları daha yüksekti.

Çalışma, vakaların üçte ikisinde insanların reçeteli bir ilaç alırken aynı zamanda bitkisel bir ilaç da aldığını buldu.

Ekip, bitkisel ürünlerin aşırı kullanılması durumunda karaciğere verilen zararın "sadece şiddetli olmakla kalmayıp, sarılıkla birlikte karaciğer hasarına yol açabileceği gibi, ölümcül de olabileceği veya karaciğer nakline yol açabileceği" konusunda uyardı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime