Washington Üniversitesi'nde Pediatri Profesörü Dr. Sheela Sathyanarayana, mikrodalga ile yemek ısıtmanın sağlık üzerindeki potansiyel tehlikeleri hakkında önemli bir uyarıda bulundu.
Mikrodalga fırın, mutfakta zaman kazandıran en pratik yardımcılar arasında yer alır, özellikle de yemekleri hızla ısıtmak gerektiğinde hayat kurtarıcı olabilir. Ancak, buzdolabında sakladığınız yiyecekleri mikrodalga ile tekrar ısıtmak, farkında olmadan sağlık risklerine yol açabilir.
TOKSİK MADDELER OLUŞABİLİR
Mikrodalga, yemeği eşit şekilde ısıtmayabilir ve bazı bakterilerin hayatta kalmasına neden olabilir. Ayrıca, yiyeceklerin yanlış ısıtılması, besin değerlerinin kaybolmasına veya toksik maddelerin oluşmasına yol açabilir.
Pişirilen yemekleri plastik kaplarda saklamak da bazı gizli sağlık riskleri taşıyor. Plastik kaplardaki mikroplastik maddeler yemeğe karışabilir. Özellikle Bisfenol A (BPA) ve ftalatlar gibi kimyasallar, hormonları etkileyerek vücuttaki dengenin bozulmasına neden olabilir. BPA, özellikle endokrin sistem üzerinde olumsuz etkiler yaparak, çocuklar ve hamileler için daha büyük bir tehdit oluşturur. Bu yüzden, plastik yerine cam veya paslanmaz çelik gibi daha güvenli alternatiflerle yemek saklamayı tercih etmek, sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Profesör Dr. Sheela Sathyanarayana, plastik kaplarda yemek ısıtmanın potansiyel tehlikeleri hakkında ise şu açıklamayı yaptı:
Çeşitli kimyasalları içeren plastiklerin yemekle temas ettiğinde, ısıtılma sürecinde zararlı maddelerin yiyeceklere geçebileceğine dair çeşitli araştırmalar var.
Yapılan deneylere göre, plastik kaplarda ısıtılan yemeklerde Bisfenol A (BPA) ve ftalat gibi toksik maddeler salınıyor ve bu maddeler besinlere karışarak sağlığı tehdit oluşturuyor. Plastik kaplar, yalnızca mikrodalgada yemek ısıtmak için değil, aynı zamanda bulaşık makinesinde de kullanılmamalıdır.
Dr. Sheela Sathyanarayana, plastik kapların yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında kimyasal maddeleri salabileceği ve bu maddelerin yemeklere karışabileceği konusunda ciddi bir uyarıda bulunuyor. Bulaşık makinesinin yüksek sıcaklıkları, plastik malzemelerin yapısını bozarak, zararlı toksinlerin açığa çıkmasına neden olabilir. Bu durum, özellikle BPA ve ftalatlar gibi hormon bozucu kimyasalların besinlerle temasa geçmesi riskini artırır. Sathyanarayana, plastik kapların bu tür yüksek sıcaklıklara maruz kalmaması gerektiğini belirterek, güvenli alternatifler olarak cam veya paslanmaz çelik gibi malzemelerin tercih edilmesini öneriyor.
MİKRODALGAYA UYGUNDUR ETİKETİ DE YANILTICI
National Capital Poison Center'da toksikolog ve tıbbi direktör olarak görev yapan Dr. Kelly Johnson-Arbor ise plastik kapların üzerinde yer alan "mikrodalgaya uygundur" etiketinin yanıltıcı olabileceği konusunda önemli bir uyarı yaptı.
Dr. Johnson-Arbor, bu ifadenin yalnızca plastik kabın mikrodalgada erimemesini garantilediğini, ancak bu durumun içindeki mikroplastiklerin yemeğe geçmeyeceği anlamına gelmediğini belirtti. Bu yüzden, bu tür ürünlerden kaçınmak daha sağlıklı bir tercih olacaktır.