Turktime

Uzman isim uyardı: Çocuklarda ölümcül virüs alarmı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Abdulhakim Güneş, çocuklarda artış gösteren rota virüsünün ölümcül olduğu uyarısında bulundu.
ABONE OL
Abone Ol
Uzman isim uyardı: Çocuklarda ölümcül virüs alarmı
Haberler / Sağlık
10 Mart 2023 Cuma 10:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Son haftalarda Siirt’teki çocuklarda görülen ‘rota virüsü’; ateş, kusma ve ishalle baş gösteriyor. Önlem alınmadığı takdirde rota virüsünün çocuklarda hayati sonuçlara neden olabileceği uyarısında bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Abdulhakim Güneş, “Rota virüsü genellikle temas yoluyla bulaşan bir virüstür. Nadir de olsa solunum yoluyla da bulaştığı tespit edilmiştir. Yüzeylerde insandan insana ya da bebeklerin bezleriyle bulaşmaktadır. Önlem bizim için çok önemli. Özellikle el yıkama, temas yoluyla olan bulaşmalarda önemlidir” dedi.

Güneş, virüsün tedavisi hakkında şunları kaydetti:

“Tedavisi de daha çok sıvı tedavisi olmaktadır. Çocuğun kaybettiği sıvıyı yerine koymaya çalışıyoruz. İshal beslenmesi dediğimiz beslenme diyet bizim için önemlidir. Burada tabii aşırı yağlı, aşırı baharatlı ve ağır gıdaları çocukların yemesini istemiyoruz. Muz, yoğurt, patates gibi daha hafif gıdalarla beslenmelerini istiyoruz. Bir de tabi bol sıvı almalarını öneriyoruz. Daha küçük bebeklerde ise annelerinin onları sık sık emzirmemelerini istiyoruz.”

‘AŞI ÇOK ÖNEMLİ’
Rota virüse karşı aşının çok önemli olduğunu dile getiren Dr. Güneş, “Aşının yüksek oranda koruyuculuğu vardır ve yan etkisi çok azdır. İlk iki üç ayda aşı yapmalarını öneriyoruz” diye konuştu. Güneş, evde rota virüsü belirtisi taşıyan çocukları bulunan ailelere şunlara dikkat etmelerini tavsiye etti:

“Küçük çocuk veya bu belirtileri olan biri varsa diğer kişilerin dikkat etmesi gerekiyor. Bu hasta olan kişi de el yıkaması el hijyeni, musluğu kullandıktan sonra musluğu temizlenmesi gibi önlemler alınabilir. Çocuk çok küçükse yani özellikle 3 ile 6 ayın altındaki çocuklarda ağır geçtiğini biliyoruz. Çocuk beslenemiyorsa, su dahi içemiyorsa, aşırı dirençli ateşi varsa, günde 10 defadan fazla ishali varsa, bitkinse, göz küreleri çökmüşse, kalp atımları hızlanmışsa mutlaka en yakın hekime başvurmasını öneririm.”

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime