Turktime

Şeref Oğuz: Enflasyon ATM'lerden de taştı

Ekonomim gazetesi yazarı Şeref Oğuz, Türkiye'de yaşanan enflasyona dikkat çekmek için bir yazı kaleme aldı. Oğuz, 200 TL'lik banknotların ATM'lerden taştğını söyledi.
ABONE OL
Abone Ol
Şeref Oğuz: Enflasyon ATM'lerden de taştı
Haberler / Ekonomi
16 Mayıs 2024 Perşembe 10:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türkiye'de enflasyon etkisini günden güne hissettirmeye devam ediyor. Ekonomideki daralmayı ve enflasyonun geldiği seviyeyi Ekonomim gazetesi yazarı Şeref Oğuz değerlendirdi.

ŞEREF OĞUZ'UN YAZISI ŞÖYLE:

Enflasyon ATM'lerden de taştı

Şu duvardan bize para veren makineler var ya… Enflasyon, onunla da aramıza nifak soktu. Efendim “para kalmadı” diyor ve elimiz boş dönmesin diyerek “bakiyeni sorabilirsin” kabilinden yazılar çıkarıyor ekrana…

Peki, bunu neden yapıyor? Şundan; paramız pula döndü ve kupür yükseltmiyoruz. Kural basit; tedavüldeki banknotların içinde en yüksek kupürlünün miktarı, toplamın yarısını geçmiş ise bir üst kupüre geçilir. Peki, geçildi mi? Çoktan… En yüksek kupür; 2 milyar adede koşuyor. 100’lüklerin adet sayısı geri gidiyor. Bankaların aldığı karar doğrultusunda bayram sonrası ATM’lerden artık 10 ve 20’lik çıkmayacak. Neden? Çünkü 500’lük ve 1000’lik banknot basımına izin çıkmadı CB’den… 200’lükler de ATM haznelerinden taşar oldu. 200’lük, 100’lük ve 50’likler, gün içinde çabucak çekilince ATM'de para tükeniyor.

İKİ SORU İKİ CEVAP / Banknotlara dair… 

Yeni kupürler geliyor mu?

Evet; 500’lük ve 1000’lik kupürler çalışılıyor. Sorun, arka yüzüne hangi fotoğrafların konulacağı… İddialar arasında son 22 yılda ön plana çıkarılan isimlerden birinin olacağı yönünde. Bu konuda tahminler sıralanıyor. Adlandırmak istemiyorum zira doğrulayamadım. 

Enflasyona çare mi?

Asla değil. Aksine, yapışkan ve yüksek enflasyonun çocuğu bunlar… Seçim öncesi kupür yükseltilecekti ancak muhalefet “enflasyon parası” diye seçim malzemesi yapar, endişesi vardı. Şimdi seçim yok ve CB’den izin alındığında yeni ekonomik önlemler paketiyle açıklanacak.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime