Turktime

Sağlık Bakanlığı uyardı: Ölüme bile neden olabilir!

Sağlık Bakanlığı, ev kimyasallarına bağlı zehirlenmeleri önlemek için vatandaşları uyardı.
ABONE OL
Abone Ol
Sağlık Bakanlığı uyardı: Ölüme bile neden olabilir!
Haberler / Sağlık
30 Haziran 2023 Cuma 10:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Evde kullanılan kimyasallara bağlı zehirlenmelerin ağır organ hasarına, kalıcı etkilere, işlev bozukluğuna, hatta ölüme neden olabileceğine dikkat çekilerek, etiketli kimyasal ürünlerin alınması, talimatına uygun kullanılması, kapalı dolaplarda saklanması ve zehirlenme durumunda acil sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği uyarısında bulunuldu.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Zehir Danışma Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ahmet Özlü, evlerde kullanılan kimyasalların yanlış kullanıldığında ya da çeşitli kazalar sonucu solunması ve teması halinde zehirlenmelere yol açabildiğini söyledi.

EVLERDE BULUNAN KİMYASALLAR

Özlü’nün uyarıları şu şekilde:

“Ev kimyasallarına bağlı zehirlenmeler, kimyasalların kazara alınması veya ürünlerin yanlış kullanılmaları sonucu meydana gelebiliyor.

Evsel tehlikeli kimyasal ürün kaynakları, temizlik maddeleri (kireç ve yağ çözücüler, fırın temizleyicileri, lavabo açıcılar, tuvalet-banyo temizleyicileri, metal parlatıcılar ve pas gidericiler, otomatik çamaşır ve bulaşık makinesi deterjanları, yumuşatıcılar, çamaşır makinesi kireç koruyucuları, çamaşır suyu, parlatıcılar, sıvı bulaşık deterjanları, sabunlar, şampuanlar), kişisel bakım ürünleri, kozmetikler, parfüm veya kolonyalar, boya materyalleri (yağ bazlı boyalar, cila, boya incelticiler), tütün, kibrit, pil, cıvalı termometre, böcek ve ot öldürücülerdir.

Soba gazlarıyla veya tüp gazla zehirlenmeler de görülebiliyor.

“ÜRÜNLER ORİJİNAL KAPLARINDA MUHAFAZA EDİLMELİ”

Ev kimyasalları ağız ve solunum yoluyla alınabilir veya deri ve göze temas ederek etkileyebilir. Zehirlenme belirtileri, alınan veya temas edilen ev kimyasalının özelliğine ve alınma yoluna göre değişebiliyor.

Hastaneye giderken, zehirlenmeye neden olan ürün veya örneğinin götürülmesi, tanı ve tedavide çok yardımcı olabilir.

Zehirlenme nedenlerinin başında, zehirlenme etkeninin kullanıldıktan sonra hemen ortadan kaldırılmaması veya yiyecek ya da içecek kaplarında saklanması ya da boşalmış kapların gereği gibi yok edilmemesi geliyor.

Zehirlenmelerden korunmak için ürünler orijinal kaplarında ve çocukların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edilmeli.”

“ÖLÜME BİLE NEDEN OLABİLİR”

Kimyasallara bağlı zehirlenmelerin de ürünün türüne ve alınan miktara göre değişiklik gösterebildiğine işaret eden Özlü, şunları kaydetti:

"Zararlı etkiler hafif cilt döküntüsü veya tahriş şeklinde ortaya çıkabileceği gibi ağır organ hasarına, kalıcı etkilere veya işlev bozukluğuna, hatta ölüme neden olabilir. Eğer kimyasal, solunum yoluyla alınmışsa, nefes darlığı gibi belirtiler görülebilir. Göz ya da cilde temasla yakıcı ve yanıcı etkiler ortaya çıkabilir."

Özlü, Sağlık Bakanlığı bünyesinde Ankara'da tek merkez olan Zehir Danışma Merkezi'nin bulunduğunu anımsatarak, buranın 7 gün 24 saat hizmet verdiğini söyledi. Merkezde, vatandaşlara herhangi bir zehirlenme durumunda danışmanlık hizmeti verdiğini dile getiren Özlü, "ALO 114 tuşlanarak merkeze ulaşılabilir" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime