Turktime

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan uyarı: İnsandan insana kan temasıyla bulaşabilir

Türkiye’den kene ısırması sonucu en çok görülen hastalığın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olduğunu belirten Prof Dr. Mehmet Ceyhan dikkat çeken uyarılarda bulundu.
ABONE OL
Abone Ol
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan uyarı: İnsandan insana kan temasıyla bulaşabilir
Haberler / Sağlık
13 Nisan 2024 Cumartesi 12:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Prof Dr. Mehmet Ceyhan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile ilgili şunları söyledi:

“İnsanlar dışarı çıkmadığı için pandemi zamanında vakalar azalmıştı. İnsanlar pikniğe falan gitmeye başlayınca vakalar artacak. Keneden bulaşan hastalıklar esas olarak kenenin ısırmasıyla başlar. İnsandan insana ancak kan nakli, hastanın kanının sıçramasıyla ve kanla temasla sırasında bulaşabilir. Onun dışında solunum yoluyla ya da sindirim yoluyla bulaşmaz. Onun nedeni de şu; insanda hastalık yapabilmesi için virüsün kenede bir yaşam evrimi geçirmesi lazım. Evrimi geçirmeden insanda hastalık yapıcı özelliğe kavuşmaz” ifadelerini kullandı.

‘ÖLÜM RİSKİ YÜKSEK’
Borrelia burgdorferi bakterisini taşıyan bir kenenin ısırması ile ortaya çıkan bir tür enfeksiyon olan Lyme hastalığı için de uyarılarda bulunan Ceyhan, “Türkiye’de nadir görülüyor ancak ölüm riski çok daha yüksek” dedi.

2 ÇOCUK BABASI KENE KURBANI!
Erzurum’un Oltu ilçesinde yaşayan iki çocuk babası İrşat Yüksel (37), üç gün önce yüksek ateş şikâyetiyle Oltu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Yapılan muayenede kene ısırmasına bağlı olarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı teşhisi konulan Yüksel, Erzurum Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Tedaviye alınan Yüksel, kurtarılamadı.

Hastane görevlileri tarafından izolasyonu yapılıp yakınlarına teslim edilen Yüksel’in cenazesi, Nüğürcük Mahallesi’ne getirildi. Araçtan çıkarılmadan cenaze namazı kılınan Yüksel’in tabutunu, mahalle mezarlığına kadar da koruma sağlayan özel kıyafetli kişiler taşıdı.

Geçen yıl Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından 480 kişi hastanelere başvururken, bunlardan 15’i hayatını kaybetti. En çok can kaybı Sivas’ta yaşandı.

KAYNAK: Milliyet

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime