Turktime

Osman Müftüoğlu yazdı: Uykusuzluk, birçok hastalığın habercisi

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet'teki köşesinde uyku probleminin bağışıklık sistemini zayıflattığını ifade etti ve uykusuzluk nedenli sağlık problemlerini sıraladı.
ABONE OL
Abone Ol
Osman Müftüoğlu yazdı: Uykusuzluk, birçok hastalığın habercisi
Haberler / Medya
16 Mart 2023 Perşembe 10:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü köşe yazısında uyku problemini ele aldı.

Müftüoğlu, uykusuzluğun bağışıklığı zayıflattığına dikkat çekerken, "Araştırmalara göre, yetersiz uyku ile artmış kanser riski arasında da ciddi ve doğrudan bir ilişki var" dedi.

Osman Müftüoğlu’nun uyku probleminin yol açıtığı hastalıklara dikkat çektiği yazısı şöyle:

“Sadece bir gecelik uyku kaybı bile bağışıklık sistemimizdeki savaşçı hücrelerimizin eski gücünü kaybetmelerine yol açabiliyor. Önemli bir araştırmada yalnızca bir gece bile uyku süresini 8 saatten 4 saate indirmenin bağışıklık sistemimizdeki koruyucu doğal katil hücrelerin yüzde 70’ini devre dışı bırakabileceği net ve açık olarak gösterildi.

Hatırlayalım: “Doğal katil hücreler” bizi kanserli tümör hücrelerinden koruyabilen önemli bir “anti kanser bağışıklık savaşçıları”dır. Bu hücreler kanserli hücrelerin dış yüzeylerinde harabiyete yol açarak onları ortadan kaldırabilen özel bazı proteinleri kanser hücrelerine enjekte ederek kanser hücrelerini yok edebiliyor.

Yetersiz uyku sadece farklı kanserlere yakalanma ihtimalini arttırmıyor, aynı zamanda mevcut bir kanserin daha saldırgan bir tümöre dönüşmesine de yol açabiliyor. Güvenilir bir çalışmada, uykusuzluğun değişik kanserlerde metastaz yapma yeteneğini arttırabileceği net ve açık olarak gösterildi.”

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime