Turktime

Osman Müftüoğlu yazdı: Az ye, çok yaşa

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü köşesinde daha uzun bir ömür sürebilmenin formüllerini paylaştı.
ABONE OL
Abone Ol
Osman Müftüoğlu yazdı: Az ye, çok yaşa
Haberler / Medya
15 Temmuz 2023 Cumartesi 11:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bugünkü köşe yazısında daha uzun bir ömür için gereken maddeleri sıralayan Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, '50’li yaşlar sonrasında daha sağlıklı ve mümkünse daha uzun bir ömür sürebilmemiz için neredeyse her gün yeni ve farklı -hatta bazen akla ziyan- bir tavsiyeyle karşılaşıyoruz'' dedi.

Müftüoğlu, yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Bazı uzmanlar -ki uzmanlıkları değilse de fikirleri her zaman tartışmaya açıktır- “daha çok antioksidan” sebze ve meyve tüketimimizi önerirken, bazı uzmanlar da “daha az karbonhidrat” -un, şeker, nişasta- ve “daha çok protein” ile beslenmemizi öneriyor. Hatta o uzmanlardan bazıları “Karbonhidratları sıfırlayıp hayvansal proteinlere yüklenin, bedeninizi ketotik asit havuzuna atıp saf saf(!) daha sağlıklı olmayı bekleyin” gibi şaşırtıcı önerilerde bile bulunabiliyor.

“Peki, bu önerilerden hangisi bilimsel olarak kanıtlanmış durumda hocam?” derseniz, cevabım “Yukarıda okuduğunuz önerilerden hiçbirisi maalesef henüz bilimsel olarak kanıtlanmış değildir, sevgili okurum!” olacaktır.

"ÖĞÜNLERİMİZİ AZALTMALIYIZ"

Ama size net ve açık olarak ve bilimsel kanıtlara da dayanarak şu bilgiyi rahatlıkla aktarabilirim:

50’li yaşlardan sonra kalori kısıtlaması yapanlar daha sağlıklı ve uzun bir ömür sürme şansı yakalayabiliyor. Hayatımızı az da olsa uzatmak, daha da önemlisi sağlıklı bir 50 yaş sonrasını keyifle yaşamak istiyorsak öğünlerimizi azaltmalıyız! Çünkü elimizdeki net ve açık veriler bize “Az ye, sağlıklı kal, çok yaşa” diyor.”

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime