Turktime

Osman Müftüoğlu yazdı: Aklınıza sahip çıkın

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü yazısında beyni güçlendirme ve sağlıklı tutma çabalarını açıkladı.
ABONE OL
Abone Ol
Osman Müftüoğlu yazdı: Aklınıza sahip çıkın
Haberler / Sağlık
26 Ağustos 2023 Cumartesi 12:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü yazısında beyni güçlendirme ve sağlıklı tutma çabalarını açıkladı.

İŞTE OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN YAZISI

Zor günlerden geçiyoruz.
Stresliyiz, uykusuzuz, yorgunuz, kaygılı ve endişeliyiz. Ve böyle günlerde özellikle akıl/beyin sağlığını korumanın son derece güç olduğu kesin. Diğer taraftan özellikle orta yaşlardan sonra -olup bitenlere yine de aldırmadan- beyni güçlendirme ve sağlıklı tutma çabalarının daha da vazgeçilmez bir iyi hayat ayrıntısı olduğu ise bilimsel bir gerçek. İsterseniz gelin, bu yeni güne beynimizi koruyup kollamayı, akıl sağlığımıza sahip çıkmayı kolaylaştıracak 3 temel tavsiye ile başlayalım.
TAVSİYE 1

EGZERSİZ YAPIN

Egzersizin sadece beden kaslarını değil, beyin kaslarını da(!) güçlendirdiği pek çok araştırmayla net ve açık olarak gösterildi. Hatta daha da ileri gidildi; düzenli fiziksel egzersiz yapmanın beynimizi büyüttüğü bile kanıtlandı. Eğer beni dinler, özellikle 40’lı 50’li yaşlardan sonra her gün düzenli egzersiz yaparsanız beyin hücreleriniz arasındaki yeni kavşakların sayısı bir hayli artar. Ve hatta egzersizin faydası bununla da bitmez, o egzersizler sayesinde yeni beyin hücreleri kazanma şansınız bile olur. Eğer bu faydayı daha da geliştirmek ve garanti altına almak istiyorsanız:

- Egzersiz çalışmalarınızı güneşten istifade ederek açık havada ve farklı doğal ortamlarda yapmaya çalışın.

- Bu sayede yaşayacağınız farklı görsel ve tensel deneyimler ile beyin hücreleriniz arasında daha çok sayıda ve daha sağlam bağlantılar -sinapslar- kurma şansı yakalayabilirsiniz.

- Eğer egzersiz çalışmalarını yalnız değil de arkadaş gruplarıyla neşeli ve eğlenceli süreçler halinde yapabilirseniz elde edeceğiniz “beyin/bellek kazancı” daha güçlü ve fazla olacaktır.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime