Turktime

Osman Müftüoğlu uyardı! Yüzüstü yatmayın

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü köşesinde en doğru uyku pozisyonlarını anlattı.
ABONE OL
Abone Ol
Osman Müftüoğlu uyardı! Yüzüstü yatmayın
Haberler / Sağlık
31 Ağustos 2023 Perşembe 12:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü köşesinde en doğru uyku pozisyonlarını anlattı.

İŞTE OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN YAZISI

Sıcak ve nemli hava bu yaz uyku kalitemizi daha da düşürdü.
Diğer taraftan araştırmalar uyku kalitemizi etkileyen faktörlerin sadece havanın sıcaklığı ve nemi olmadığını gösteriyor. Uyku süresi ve uyku bölünmeleri de önemli birer belirleyici. Ayrıca erken yatıp erken kalkmak, yatağa dolu mideyle ya da çok açken girmemek, yatak odasında elektromanyetik yüklenmeye yol açabilecek teknolojilere yer vermemek, uyumadan önceki birkaç saati mavi ışık bombardımanı altında geçirmemek de uyku kalitemizi az ya da çok etkileyebiliyor. Diğer taraftan uzmanlar yataktaki farklı uyku pozisyonlarının da uyku kalitemizi ve sağlık sorunlarımızı etkileyebileceğini söylüyor ve hepimizin aklına takılan şu soruya daha net ve açık cevaplar arıyor:

“EN İYİ UYKU POZİSYONU HANGİSİ?”
İYİ BİLGİ YETİŞKİNLER YAN YATIYOR

Farklı ülkelerde yapılan farklı araştırmalar, yetişkin ve ileri yaşlıların daha ziyade yan yatarak uyumayı tercih ettiklerini gösteriyor. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları geçtiğimiz günlerde “BBC Future”da yayımlandı. O araştırmaya bakılırsa yatakta geçirilen süre dikkate alındığında insanların zamanlarının yarısından biraz fazlasının “yan yatarak”, yüzde 38 kadarının “sırtüstü pozisyonu”nu tercih ederek ve yüzde 7’sinin de “yüzüstü yatarak” geçirdikleri anlaşılıyor. Yine aynı araştırmaya göre, insanların yaşları ilerledikçe yatakta yan yatarak uyumayı daha çok tercih ettikleri görülüyor. Bebekler çoğunlukla sırtüstü uyurken, 3 yaşın üzerindeki çocuklar yukarıdaki 3 pozisyona neredeyse eşit miktarda zaman ayırıyorlar. Kısacası yan yatarak uyumak yetişkinlik ve yaşlılık döneminde daha çok tercih edilen bir pozisyon gibi görünüyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime