Turktime

Osman Müftüoğlu: COVID negatif yorgunluk pozitif

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, COVID-19'la ilgili vakaların tırmanışta olduğunu ifade ederek, gerekli uyarılarda bulundu.
ABONE OL
Abone Ol
Osman Müftüoğlu: COVID negatif yorgunluk pozitif
Haberler / Sağlık
6 Ağustos 2022 Cumartesi 16:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Güne iki haberle başlayalım, önce kötü haber: COVID-19 vakalarındaki sayısal artış sağlık gündemimizin yine bir numaralı maddesi olma yolunda. Lütfen rehavete kapılmayalım, korunma önlemlerini dikkatle sürdürmeye devam edelim.

İŞTE OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN YAZISI

İyi habere gelince... Şu anda yaygın durumda olan BA.4 ve BA.5 varyantlarından kaynaklanan COVID-19 vakalarında hastalık gerçekten de beklenenden daha hafif seyrediyor. Ama bilelim ki COVID-19 sonrasında ortaya çıkan “YORGUNLUK SORUNU”nun hastalığın hafif mi, ağır mı seyrettiğiyle pek bağlantılı olmadığı anlaşılıyor. Nedeni şu...

‘YORGUNLAR ORDUSU’ OLDUK

COVID-19’u hafif geçirmesine rağmen yorgunluğu, halsizliği süren, en ufak bir fiziksel çabada bile nefes nefese kalabilen binlerce “COVID-19 mağduru” var. Viral bir enfeksiyon geçirdikten sonra hemen herkesin kendini bir ölçüde yorgun hissetmesi aslında normal ama ne var ki COVID-19’da durum oldukça farklı. Yukarıda belirttiğim gibi geçirilen COVID-19 enfeksiyonunun ağırlığı ile hastalığı atlattıktan sonra hissedilen yorgunluk duygusunun derecesi orantısız olabiliyor. Uzmanlar bu problemin öncelikle enfeksiyon süreci ve sonrasında akciğerlerdeki “oksijen değişiminin yetersizliği”nden kaynaklandığını söylüyor. Ayrıca enfeksiyonun mitokondrilerde fonksiyonel bozukluklara yol açarak kaslarda güç ve yetenek kaybına da sebep olabileceği belirtiliyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime