Turktime

Niksar Kalesi'nde restorasyon

Tarihi Niksar Kalesi'nin harabe bölümleri etaplar halinde restore edilerek turizme kazandırılacak.
ABONE OL
Abone Ol
Niksar Kalesi'nde restorasyon
Haberler / Kültür
28 Ocak 2021 Perşembe 12:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Niksar ilçesinde bulunan ve 6,2 kilometrelik sur uzunluğu ile Diyarbakır'dan sonra Anadolu'nun en büyük ikinci kalesi durumundaki Niksar Kalesi yapılan restorasyon çalışmaları ile yeniden ayağa kaldırılıyor. İlçede Pers kökenli Pontus Krallığı zamanında yapıldığı ve o dönemki adının 'Kaberia' olduğu bilinen Niksar Kalesi, Roma Dönemi'nde eklenen yeni yapılarla bugüne kadar geldi. Şu anda sadece 3 kilometrelik bölümü görülebilen surların kalan kısmı da etaplar halinde yeniden inşa edilecek.

'ANADOLU'NUN TÜRKLEŞMESİNDE ÖNEMLİ'

Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, kalenin Pontus krallığı döneminde inşa edildiğini ve bunun da milattan önce yaklaşık 300- 350'li yıllara tekamül ettiğini belirterek, "Pontus krallığı Roma, Bizans ve sonrasında da Melik Ahmet Danişmend Gazi'nin burayı fethiyle ve imarıyla ecdat burayı hem kale surlarını güçlendiriyor, kale içerisine 22'den fazla eser bırakıyor. Anadolu'nun ilk medresesi olan Yağıbasan Medresesi'ni inşa ediyor. Bu manası ile Türklerin Anadolu'da ilk yerleşkeleri Ahlat, Harput ve en batıda da Niksar var. Burayı Danişmendliler imar ediyor. Tarihçilerin bir kısmı beylik bir kısmı da devlet olarak ifade ediyor. Yaklaşık 1074- 1080 yılında kurulup, 1180 yılında ise Selçuklulara ilhak oluyorlar. Burası Anadolu'nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşması açısından kilit bir kaledir" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime