Turktime

Millet İttifakı genişliyor mu: 6 lider bir araya geliyor!

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin genel başkanları, 12 Şubat'ta ilk kez bir araya gelecek.
ABONE OL
Abone Ol
Millet İttifakı genişliyor mu: 6 lider bir araya geliyor!
Haberler / Siyaset
11 Şubat 2022 Cuma 13:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçişin yol haritasını belirlemek üzere bir süredir ortak metin çalışması yürüten CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin genel başkanları, 12 Şubat Cumartesi günü düzenlenecek çalışma yemeğinde ilk kez bir araya geliyor.

İTTİFAK GENİŞLEYECEK Mİ?

Toplantıda ortak metnin yanı sıra Millet İttifakı’nın genişleyip genişlemeyeceği konusunun da gündeme gelmesi beklenirken, Ankara kulislerinde toplantı için "İttifakın ilk provası" yorumları yapılıyor.

SON KEZ GÖRÜŞ VE ÖNERİLER SIRALANACAK

Edinilen bilgiye göre genel başkanlar Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Gültekin Uysal, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan, ortak metin üzerine son bir kez görüş ve önerilerini dile getirecek. Karşılıklı görüş alışverişinin ardından yönetici özetinin yer alacağı ortak metnin imzalanmasına yönelik bir yol haritası belirlenecek.

22 SAYFALIK ORTAK METİN

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre; son şekli verilen 22 sayfalık ortak metnin ayrıntıları da ortaya çıktı. Genel başkanların da büyük oranda mutabık kaldığı metne göre Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’de cumhurbaşkanının yetkileri önemli ölçüde azaltılırken güçlü bir parlamentonun temelleri atılacak. Cumhurbaşkanının yetkileri başbakan ve hükümete ait olacak. Öte yandan cumhurbaşkanının görev süresi tek dönem 7 yıl olarak belirlenecek. Bakanlar Kurulu da Meclis içinden atanacak.

Meclis’in çalışma ve içtüzük konularında da anlaşma sağlanırken, torba yasa uygulaması kaldırılacak; sözlü ve yazılı soru mekanizmasının da güçlendirilmesi hedeflenecek. Ayrıca hükümet düşürmek zorlaştırılırken, hükümet kurmak da kolaylaştırılacak.

YÜZDE 3’LÜK BARAJ

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’de en büyük değişikliklerden biri de mevcut seçim barajına yönelik olacak. Genel başkanların ortak metne işlendiği gibi mevcut seçim barajı için yüzde 3’te mutabık kaldığı da öğrenildi. Öte yandan hazine yardımı konusunda da yüzde 1’i geçen her parti hazine yardımı alabilecek.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’de en çok tartışılan konulardan biri olan OHAL (Olağanüstü hal) konusunda da düzenleme yapılacak. Cumhurbaşkanının yetkisinde olan OHAL’de KHK çıkarma uygulaması da son bulacak.

YARGIDA DA DÜZENLEMELER OLACAK

Ortak metinde yargıya ilişkin düzenlemelerde yer alacak. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ikiye ayrılacak. Hakimler Kurulu’nda Adalet Bakanı yer almayacak. Anayasa Mahkemesi ve AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) kararlarının uygulanması için de çalışma yürütülecek. Yüksek Seçim Kurulu da biri günlük uygulamalara diğeri de itirazlara bakmak üzere ikiye bölünecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime