Turktime

Maymun çiçeği alarmı: Türkiye'yi bekleyen tehlike

Dünya Sağlık Örgütü, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıkıp komşu ülkelere de yayılmasının ardından maymun çiçeği virüsü için iki yıl içinde ikinci kez küresel acil durum ilan etti.
ABONE OL
Abone Ol
Maymun çiçeği alarmı: Türkiye'yi bekleyen tehlike
Haberler / Sağlık
15 Ağustos 2024 Perşembe 13:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dünya Covid'in ardından yeni bir salgın endişesi yaşarken DSÖ, maymun çiçeği virüsü için küresel S.O.S. verdi. Çok sayıda kayıt dışı kaçağın yer aldığı, binlerce Afrikalı öğrencinin eğitim gördüğü ülkemizde üniversiteler açılmadan gerekli önlemlerin alınması çağrıları yapıldı.

Dünya Sağlık Örgütü, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıkıp komşu ülkelere de yayılmasının ardından maymun çiçeği virüsü için iki yıl içinde ikinci kez küresel acil durum ilan etti.

Acil durum komitesi dün, salgınının "endişe verici bir uluslararası halk sağlığı acil durumu" olup olmadığı konusunda toplandı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus "Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açık" dedi.

8 AYDA 500'DEN FAZLA ÖLÜM 

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde M çiçeği virüsüyle ilgili vakaların 10 yıldan uzun süredir bildirildiğini kaydeden Ghebreyesus, her yıl bildirilen vaka sayısında istikrarlı artışın yaşandığını kaydetti. 

Ghebreyesus, "Geçtiğimiz yıl bildirilen vaka sayısı önemli ölçüde arttı. Bu yıl şu ana kadar bildirilen vaka sayısı 14 binden fazla. Hastalıkla ilgili 524 ölüm yaşandı ve geçen yılın toplamını çoktan aştı" dedi. 

NASIL BULAŞIYOR?

M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor. 

Yakın temas yoluyla yayılan maymun çiçeği virüsü genellikle hafif seyrediyor ve nadir durumlarda ölümcül oluyor. Virüs grip benzeri semptomlara yol açıyor.

BELİRTİLERİ NELER? 

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor. 

TEDAVİSİ ŞU AN YOK 

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirdi.

Afrika Birliği'nin önceki gün Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etmesinin ardından kıta ile ilişkiler merek altına alındı.

Sosyal medyada Kongo ve çevresindeki ülkelerden Türkiye'ye uçuşların sürdüğüne dair paylaşımlar yapılırken bir önlem alınıp alınmadığı konusunda endişeler dile getirildi. 

SAĞLIK BAKANI: TAKİP EDİYORUZ 

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ise "Maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil" bilgisini paylaştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime