Turktime

Marketlerde kriz derinleşiyor satışlara kota geldi!

Türkiye'de bir süreden beridir konuşulan, marketlerdeki şeker ve yağ sıkıntıları derinleşiyor. Ürünlerin daha fazla tüketiciye ulaşması için marketlerde "şeker ve yağ" ürünlerine kota getirildi.
ABONE OL
Abone Ol
Marketlerde kriz derinleşiyor satışlara kota geldi!
Haberler / Ekonomi
17 Kasım 2021 Çarşamba 15:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Sözcü'den Gamze Bal ile Serkan Üstün'ün haberine göre, bazı yaygın marketlerde yağ satışları 1 litre ile sınırlandırılmış olduğu görülüyor. 

Tüketicilerden gelen yorumlarda ise kesme şekerde de satışların 1-2 kutuya sınırlandırıldığı belirtiliyor.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Gıda Perakendecieri Derneği (GPD) Başkanı Galip Aykaç, "Görünen o ki, şekerden sonra ayçiçeği yağını da önümüzdeki günlerde konuşmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"ZORUNLU ARZ AÇIĞI OLUŞUYOR"

Yaşanan sıkıntıları dile getiren Aykaç, "Türk Şeker hafta başında yüzde 25 zam yaptı ama henüz ihtiyaç kadar arzı gerçekleştiremedi. Özel şeker fabrikaları da Türk Şeker fiyatına satış yapmıyor. Bu da zorunlu arz açığına yol açıyor. Bazı perakendeciler de doğal olarak tüm tüketicilere ulaşabilmek için kısıtlı satış yöntemini uygulayabiliyorlar" dedi.

YAĞ SATIŞINA KOTA GELDİ

Ayrıca ayçiçek yağında da yaşanan kriz market raflarına yansımaya devam ediyor. Tarım Kredi marketlerinde gözlemlenen uygulamada yağ raflarında, "Değerli müşterimiz, tüm yağ çeşitlerimiz 1 adet ile sınırlıdır. Anlayışınız için teşekkür ederiz" yazdığı aktarıldı.

"ENFLASYON SERMAYEYİ YİYEN BİR ŞEY"

Konuyla ilgili açıklamalarını sürdüren GDP Başkanı Aykaç, "İlave olarak kur yükselince içerideki çekirdek ve ham yağ üreticileri arzı temkinli yapmak istiyorlar zira fiyatlar yükselmeye devam ediyor ve nerede duracağı belli değil. Enflasyon, sermayeyi yiyen bir şey. Fiyatlar arttıkça aynı miktar mal için ilave sermaye ihtiyacı doğuyor. Fiyatların arttığı dönemde satışı kısmak, sermaye ihtiyacını o ölçüde azaltır.

Tahminim, çekirdeği elinde tutanların bir kısmı üretici, onlar kar etme peşinde ve bunlar azınlıkta. Elinde çekirdeği tutanların büyük kısmı da tüccar, onlar da piyasayı izleyip yüksek fiyata satmak istiyorlar. Bir kısmı da yağ sanayicileri. Onlar da ilave sermaye ihtiyacını azaltmak için arzı dikkatli yapmaya çalışıyorlar. Bazı perakendeciler ise müşterilerinin hepsine ürün sunabilmek için kısıtlı satış yapmak zorunda kalabiliyorlar. Görünen o ki ayçiçeği yağını önümüzdeki günlerde de konuşmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime