Turktime

Küresel gıda fiyatları Aralık'ta geriledi

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Küresel Gıda Fiyat Endeksi, Aralık ayında gerilemesine rağmen 2021 yılını son 10 yılın zirvesinde kapattı.
ABONE OL
Abone Ol
Küresel gıda fiyatları Aralık'ta geriledi
Haberler / Ekonomi
6 Ocak 2022 Perşembe 12:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bitkisel yağlar ve şeker fiyatlarındaki geri çekilmenin etkisiyle küresel gıda fiyatları 4 aydır aralıksız yükselişinin ardından Aralık ayında hafif geriledi. FAO Gıda Fiyat Endeksi Aralık'ta aylık bazda yüzde 0,9 gerileyerek 133.7 puan oldu. Endeks, yıllık bazda yüzde 23,1 arttı. Aralık ayında sadece süt ürünleri alt endeksi aylık artış kaydetti.

FAO'nun 2021 yılındaki gıda emtia fiyatları gösterge endeksinin ortalaması 125,7 oldu. Söz konusu endeksin 2020 ortalaması 98,1 idi. Böylece 2021 Endeks ortalaması 2020 Endeksinin yüzde 28,1 üzerinde gerçekleşti.

FAO Hububat Fiyat Endeksi Aralık'ta aylık bazda yüzde 0,6 düşüşle 140,5 puan oldu. Buğday ihracat fiyatları, güney yarımkürede hasatların ardından artan arz ve yavaşlayan talep nedeniyle Aralık ayında düştü. Bununla birlikte, mısır fiyatları, güçlü talep ve Brezilya'da devam eden kuraklık endişeleri ile arttı. Sorgum fiyatları da kısmen mısır piyasalarının etkisiyle yükselirken, arpa fiyatları bir miktar geriledi. Uluslararası pirinç fiyatları da talebin yeniden canlanması ve para birimlerinin çeşitli ana tedarikçilerde ABD doları karşısında zayıflaması nedeniyle Aralık ayında yumuşadı. FAO Tahıl Fiyat Endeksi, yıllık bazda yüzde 27,2 artışla 2012'den bu yana kaydedilen en yüksek yıllık ortalama oldu.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Aralık ayında ortalama 178,5 puan olarak gerçekleşti ve son zamanlardaki rekor seviyelere göre yüzde 3,3 azaldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime