Turktime

Kurban Bayramı'nda bu hataya dikkat! Tehlike saçıyor...

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban etinin kesilmesi ve saklanması konusunda çeşitli uyarılarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, bilinçsiz hazırlanan kurban eti tüketiminin çeşitli hastalıklara neden olabileceğini vurguladı.
ABONE OL
Abone Ol
Kurban Bayramı'nda bu hataya dikkat! Tehlike saçıyor...
Haberler / Sağlık
18 Haziran 2023 Pazar 15:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Uzman isimler kurban eti tüketimi konusunda uyarılarda bulunmaya devam ediyor.

Prof. Dr. Yaşar Bayındır, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

“İYİCE PİŞİRMEDEN YENİLİRSE…”

Kurbanlık hayvanlardaki hastalıklara ve kurban kesim aşamalarında yaşanabilecek enfeksiyonlara karşı uyarılarda bulunan Prof. Dr. Bayındır, "Usulüne uygun kesim yapılmazsa, hasta hayvanların kesiminde kullanılan bıçak kişilerin derisini kestiyse ya da şarbonlu hayvanın eti iyice pişirmeden yenilirse oldukça tehlikeli olan deri şarbonu, mide-barsak şarbonu hatta menenjit tablosu gelişebilir. Hayvanlardan bulaşabilen ve özellikle Kurban Bayramlarında artış gösteren bir diğer hastalık ise virüslerin neden olduğu orf hastalığıdır. Ancak bu hastalıkta özel bir tedavi seçeneği yok ve bağışıklık sistemi normal kişilerde kendi kendine 6 haftalık süre içinde iyileşmektedir" diye konuştu.

Kurban etlerinin uygun sıcaklıkta saklanmasının önemine de dikkat çeken Bayındır, "+4 derece üzerinde büyükbaş ve küçükbaş hatta kümes hayvanlarının etlerini saklamaya uygun değil bakteri üremeye uygun bu ısı. Buzdolabında saklayacağız ya da uzun süreler için ise donduracağız" dedi.

Etleri yıkarken yapılan hataların enfeksiyonları tetiklediğini ifade eden Prof. Dr. Bayındır, "Etleri veya kullanılan malzemeleri yıkarken genelde lavabonun kenarında salata malzemesi bulunuyorsa o etin suyu etrafa sıçrar o malzemeyle yapılan salata da ishal, karın ağrısı, ateş gibi belirtiler veren enfeksiyonlara neden olur. Gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenlerinden biri virüsler ve virüsler içerisinde norovirüs ve rotavirüslerdir. Ayrıca genel olarak mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, ateş, bulanık görme, baş dönmesi gibi belirtilerin zehirlenme kaynaklı olabileceğini ifade eden Bayındır, solunumu durduracak kadar sinir-kas fonksiyonlarını bozan belirtiler bile görülebilir. Ancak bu belirtiler çok nadir olarak ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

GIDA ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELER?

Prof. Dr. Bayındır, gıda zehirlenmesi belirtilerinin gıda tüketiminden hemen sonra, saatler, günler veya haftalar sonra ortaya çıkabildiğini söyledi.

Bayındır, gıda zehirlenmesinin belirtilerini şöyle sıraladı:

"Hastalık etkeni mikrobun veya bazen toksin ya da sporların türüne göre değişmektedir. 24 saat içinde 6'dan fazla olan ishal, kusmuk veya dışkıda kan varlığı, bir günden daha uzun süren 38,5 dereceden yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı şikayetleri görüldüğünde hekime başvurulmalıdır.

Genellikle bu hastalıklar ilaç kullanmadan bol sıvı tüketimi ile 1-2 gün içinde düzelmektedir. Hekim önerisi olmadan gereksiz yere antibiyotikler ve bağırsak hareketlerini durduran ilaçlar kullanılmamalı. Beş yaş altı çocuklar ile 70 yaş ve üzerindeki kişilerde görülen aşırı susuzluk hissi, ağız veya dil kuruluğu, kas krampları, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, uyku hali, koyu renkli idrar çıkımı veya 5 saatten uzun süredir idrar çıkaramama belirtileri varsa da hiç vakit kaybedilmeden hekime başvurulmalıdır" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime