Turktime

Korkutan tehlike! Marmara Denizi’nde zehirli pusula denizanası görülmeye başladı

Zehirli bir tür olan pusula denizanası Marmara Denizi’nde görülmeye başlandı.
ABONE OL
Abone Ol
Korkutan tehlike! Marmara Denizi’nde zehirli pusula denizanası görülmeye başladı
Haberler / Güncel
6 Temmuz 2024 Cumartesi 15:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ana vatanı Atlantik Okyanusu olan pusula denizanası, küresel ısınma ve gemi balast suları gibi etkenlerle Türk sahillerine ve Marmara Denizi'ne kadar ulaştı. Bu zehirli denizanası türü, deniz sezonu ile birlikte insanlar için de risk oluşturuyor.

Bilimsel adı chrysaora hysoscella. Ana vatanı Atlantik Okyanusu. Ancak artık Türk sahillerinde de görülüyor.

TRT Haber‘in aktardığına göre zehirli özelliğe sahip bir tür olduğundan deniz sezonunun açılmasıyla insanlar için de risk taşıyor.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, Marmara Denizi’ndeki birçok noktadan pusula denizanası görüldüğüne dair bilgi ve fotoğraflar geldiğini söyleyerek dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlatıyor:

“Bu tür artık Marmara Denizi’nde yaygın bir tür. Denizanaları akıntılarla, rüzgarla veya dalgalarla taşınan canlılar. Bunlar balıklar gibi aktif hareket eden canlılar değil. Yani dalga veya akıntı bunu nereye sürüklerse o bölgede yoğun olarak görünür. Örneğin poyraz ve lodos Marmara Denizi’nde bunların birikim alanları için baş faktördür.

Kıyısal alanlar, akıntı sisteminin bittiği koy ve körfezler bunların yoğun olarak görüldüğü bölgelerdir. Özellikle İzmit, Erdek, Bandırma ve Gemlik Körfezi, İstanbul’da Boğaz’da Sarıyer, Arnavutköy, Beşiktaş ve Yenikapı sahilleri genelde bu türlerin yoğun olarak görüldüğü alanlardır.”

Profesöre göre denizanalarının Türk sahillerine kadar gelebilmesinde en önemli faktörün küresel ısınma. İkinci bir faktörse gemilerin balast suları.

Okyar “Tüm denizanaları organik kirlilik göstergesi olan türlerdir. Yani kirli bölgelerde daha baskın hale geçerler. Çünkü ekosistem onların faydasına evrilir” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime