Turktime

Kızamık SPPE'ye neden oluyor!

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kızamık vakaları yükselişte. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yaptığı açıklamada özellikle İstanbul'da artan vakalara dikkat çekmiş ve insanları aşı konusunda uyarmıştı. Kızamık vakalarındaki artış tehlikeli başka bir hastalığı da beraberinde getiriyor...
ABONE OL
Abone Ol
Kızamık SPPE'ye neden oluyor!
Haberler / Sağlık
10 Temmuz 2023 Pazartesi 10:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Artan vakalar, "kızamık salgını" iddiaları da beraber getirdi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiimiz hafta gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından hem bu iddialara yanıt verdi hem de kızamık aşısına yönelik uyarıda bulunmuştu.

BAKAN KOCA İSTANBUL’A DİKKAT ÇEKMİŞTİ

"Bir salgın durumu söz konusu değil, kontrol altında" diyen Sağlık Bakanı, tespit edilen tüm vakalar için gerekli tedavilerin yapıldığını ayrıca filyasyon çalışmalarını da son derece sıkı şekilde sürdüğünü belirtmişti.

Göç nedeniyle birçok ülkede kızamık vakalarının arttığına dikkat çeken Koca, "Bizde de bölgesel, İstanbul ağırlıklı olmak üzere vakalar var. Vakaların yüzde 86 İstanbul'da" açıklamasında bulunmuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bu uyarılarının ardından gözler kızamık virüsünün neden olduğu başka bir hastalığa çevrildi.

SPPE HASTALIĞINA NEDEN OLUYOR

Kızamık virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan SPPE hastalığı, yavaş ilerleyen kalıcı bir viral enfeksiyon olarak tanımlanıyor.

SSPE, bağışıklık sisteminin kızamık virüsüne anormal bir reaksiyon geliştirmesiyle ortaya çıkıyor.

Kızamık virüsüne yakalanan kişilerde takip eden yıllar içerisinde ortaya çıkabilen hastalık, beynin iltihaplanmasına, şişmesine ve tahrişine neden oluyor ve oldukça ciddi nörolojik sorunlara sebebiyet veriyor. Son derece nadir bir hastalık olan SSPE, kızamık virüsüne karşı aşılanmamış veya yeterince bağışıklık geliştirmemiş kişilerde görülüyor.

5-6 YIL İÇİNDE ORTAYA ÇIKIYOR

Hastalık, kızamık aşısı olmayan veya yeterli antikor düzeyine sahip olmayan kişilerde, kızamık hastalığını takip eden 5-6 yıl içerisinde ortaya çıkıyor.

Normal şartlar altında kızamık, beyin hasarına sebep olan bir hastalık değil. Ancak kızamık virüsüne karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği olağan dışı tepki, virüsün beyne yerleşmesine ve burada ciddi bir nörolojik hasara neden oluyor. Hastalığa yakalanan kişilerde yıllar boyunca devam edebilen beyin iltihabı gözleniyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime