Konut piyasasında yaşanan gelişmeler, kira fiyatlarına da yansımaya devam ediyor. Türkiye bütününde Haziran 2022'den bu yana devam ettirilen kiralara yüzde 25 sınırlaması uygulaması 1 Temmuz itibarıyla son buldu. Dün TÜİK'in açıkladığı rakamlarla birlikte kiralarda yeniden tüketici enflasyonu (TÜFE) belirleyici olacak. Yeni dönemle birlikte kiraların artış oranı belirlendi ve bu oran yüzde 65,07 olarak açıklandı.
'VATANDAŞLAR BU FİYATA EV BULMAKTA ZORLANIYORLAR'
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, kira piyasasındaki güncel durumu değerlendirerek, geçen yıla oranla kiraların yüzde 5-10 arasında düştüğüne dikkat çekti. Taylan, "Vatandaşlar oturduğu semti değiştirmek istemiyor. Ancak uygun fiyata ev bulmakta zorlanıyorlar" dedi. Taylan'ın bu açıklamaları, kiracıların mevcut ekonomik koşullarda yaşadıkları zorlukları gözler önüne serdi.
KONUT ARZI VE FİYAT DENGESİZLİĞİ
Taylan, Ukrayna savaşı ve 6 Şubat depremleri gibi olayların Antalya, Mersin, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde konut bulma zorluklarına yol açtığını hatırlattı. 2023 yılı içinde bu şehirlerden gelen kişilerin birçoğunun kendi illerine döndüğünü belirten Taylan, "Arz talep dengesinde bir problem yok, ev var ancak fiyatlar yüksek. Kiracılar ev sahipleri ile anlaşamadıkları takdirde uygun fiyata ev bulamıyor" dedi. Taylan, kiraların düşmesi için devlet eliyle satılık ya da kiralık konutların piyasaya arz edilmesi gerektiğini vurguladı.
KİRACILAR TEDİRGİN, EV ARAYIŞLARI BAŞLADI
Haber Global'in haberine göre, emlakçı Şaban Özdemir, kira artış uygulamasının sona ermesiyle birlikte ev değişimlerinin artacağını belirtti. Özdemir, tavan zam oranın dün açıklanmasına rağmen kiracıların bir hayli tedirgin olduğunu ve ilk gün olmasına rağmen ev arayışına girdiklerini belirtti.
Kira sınır uygulamasının bitmesiyle birlikte Özdemir, "Kiracıların birçoğu tedirgin. Zamları karşılayamayacak kiracılar ev arayışına başladı. Daha kira artışı yapılmadan ev soranlar oldu" dedi.