Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen kaymakamlık sınavı ile ilgili binlerce aday araştırma yapmaya başladı. "Kaymakamlık sınavı ne zaman 2022?" sorusuna yanıt aranıyor. İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı başvuru tarihinin açıklanıp açıklanmadığı merak edilirken başvuru şartları da araştırılan bir diğer konu oldu. Peki, kaymakamlık sınavı şartları neler? Adayların cebinden bu sınav için ne kadar çıkacak? Kaymakamlık sınav ücreti ne kadar? İşte tüm detaylar...
SINAV NE ZAMAN?
2022 Kaymakamlık sınavı ve başvuru tarihi henüz açıklanmadı. Geçen sene Geçtiğimiz yıl Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı başvuruları 26 Mayıs tarihinde başlamıştı ve 2 Haziran'da sona ermişti. Sınav ise 10 Temmuz'da yapılmıştı. Bu yıl sınavın ne zaman yapılacağı kesin bilinmese de geçen seneyler aynı tarihlerde yapılacağı tahmin ediliyor.
SINAV ŞARTLARI NELER?
-Hukuk fakültesi mezunları
-İktisadi ve İdari bilimler, Siyasal Bilgiler ve Dengi Fakültelerin;
Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi, İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler, Finans ve Maliye bölümleri mezunları
-Ayrıca diğer fakültelerin;
Psikoloji, Sosyoloji, Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümlerinden mezun olanlar direkt olarak başvuru yapabilirler.
-Direkt başvuru yapabilen bölümlerden biriyle aynı olan bölüm mezunları, YÖK'den alacakları eşdeğerlik belgesi ile kaymakamlık mülakatına girebilirler.
-Yurtiçi ve denkliği Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafından kabul gören Yurt dışındaki Üniversitelerin Sosyal Bilimler Fakültelerinden, Mühendislik Fakültelerinden, Tarih Bölümlerinden mezun olup da Kamu yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Hukuk ve İktisat alanlarında Yüksek Lisans yapmış adaylar da kaymakamlık sınavına başvuruda bulunabilirler.
-Bunlar dışında yükseköğretim kurumu tarafından kabul edilen yurt dışında en az dört yıllık fakülteleri başarılı bir şekilde sağlayan ve mezun olan öğrencilerin de ülkemizde denkliği sağlanmaktadır. Bu kişiler de kaymakamlık sınavı için başvuruda bulunabilir. Sınava katılmak için başvuru yapacak olan ilgili fakültelerden mezun olan kişilerin örgün ya da açıköğretim okuma gibi bir ayrımı söz konusu değildir. Lisans eğitimini açıktan tamamlayanlar da bu sınava girebilirler.
Kaymakamlık sınavına girmek için gerekli diğer şartlar şunlardır;
-Askerlik; Erkek adayların askerliğini yapmış olmaları ya da erteletmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmaları gerekir.
-KPSS sınavına girmek: Kaymakamlık sınavına başvuru için KPSS sınavına girme şartı yoktur.
-Disiplin cezası: Kaymakam olmak isteyen adayların hiçbir şekilde disiplin cezası almamış olması gerekir. Sicilleri temiz olan adaylar sınav için başvuru yapabilir.
SINAV ÜCRETİ NE KADAR?
Kaymakamlık sınav ücreti 2021 yılında 250 TL olarak belirlenmişti. Geç başvuru gününde ise bu ücret 375 TL olarak adayların karşısına çıkmıştı. Bu yıl kaymakamlık sınav ücretinin ne kadar olacağı henüz bilinmiyor.