Turktime

Kanada'da insanlık dışı uygulama: Yerli kadınlar kısırlaştırıldı

Kanada'da yerli kadınlar, doğumdan kısa süre önce zorla onay formu imzalatılan kadınların kısırlaştırıldığı ortaya çıktı.
ABONE OL
Abone Ol
Kanada'da insanlık dışı uygulama: Yerli kadınlar kısırlaştırıldı
Haberler / Dünya
21 Şubat 2022 Pazartesi 10:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kanada'da yaşayan binlerce yerli kadın, kendi rızaları dışında kısırlaştırıldı. Haberi Kanada televizyonu CTV duyurdu.

İngiliz Kolumbiyası, Alberta, Saskatchewan, Manitoba ve Quebec eyaletlerinin her birinde 5 dava açıldı. Yerli kadınlar zorla kısırlaştırıldıklarını söyledi. Açılan 5 dava, binlerce yerli kadını temsil ediyor.

BİNLERCE KADIN KISIRLAŞTIRILDI

Kısırlaştırma işlemi, doğum için hastaneye giden yerli kadınlara yapılmıştı. Sezaryen yöntemiyle doğum yapan kadınlara, onay formu imzalatılmıştı. Onay formuna kısırlaştırma işlemi genellikle doğumdan kısa süre önce ekleniyordu. Böylelikle kadınların en savunmasız anlarından faydalanılıyordu. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Saskatchewan yerlilerinden Melika Popp, "Bu doktorlar bana yardım etmek için oradalarmış gibiydi." ifadesini kullandı.

Zorla yapılan bu uygulamanın kökeni 1928'e dayanıyor. 1972'ye kadar Alberta eyaletinde yürürlükte kalan bir yasa, "uygun olmayan kişilerin üremesine sınırlama" getirmişti. Aynı yasa Kanada'da hapishanedeki tehlikeli mahkumlar için de kullanılıyordu. Kadınların yanı sıra tehlikeli erkek mahkumlar da kısırlaştırılıyordu. İngiliz Kolombiyası'nda da 1973'e kadar yürürlükte kalan bu kanun sayesinde binlerce yerli kadının annelik hakkı ellerinden alınmıştı.

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime