Turktime

İran’da cumhurbaşkanlığı yarışı başladı!

İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında ölmesi sonrasında cumhurbaşkanlığı yarışı başlıyor.
ABONE OL
Abone Ol
İran’da cumhurbaşkanlığı yarışı başladı!
Haberler / Dünya
12 Haziran 2024 Çarşamba 10:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında ölmesi sonrasında cumhurbaşkanlığı yarışı başlıyor. Anayasayı Koruyucular Konseyi onay verdiği adayları duyurdu. Reddedilen adaylar ve kabul edilen başvurular ise tartışma yarattı.

Cumhurbaşkanlığı adaylığına aralarında 6 kadın adayın olduğu 80 kişi başvuru yaptı. Ancak başvuruların yalnız 6'sı kabul edildi. Adaylığı onaylanan 6 kişiden 5'i muhafazakar kanatta yer alırken sadece biri reformcu kanattan, hiçbir kadın adaya ise yer verilmedi. 

28 Haziran’da yapılacak seçimlerde adayların en güçlüsü olarak Sadid Celil görünüyor. Celil'in dini lider Ayetullah Hamaney'in en çok istediği aday olduğu tahmin ediliyor. İran'ın nükleer müzakere ekibinin başkanı olarak görev yaptığı süre boyunca Celili, İran nükleer programını ilerletirken müzakereleri defalarca engelledi. Öte yandan adayların en muhafazakarı olarak biliniyor.

Muhammad Bagher Galibaf ise ikinci kuvvetli aday olarak görünüyor. İran rejiminin koruyucusu sayılan muhafazakar meclis başkanı ve eski devrim muhafızları komutanı olarak görev yapmıştı.

Eski sağlık bakanı olan ve İran parlamentosunda Tebriz’i temsil eden, tek reformist aday Mesud Pezeşkiyan deformist olsa da Hamaney'e bağlılığını hemen başvuru öncesi dile getirmişti.

Diğer adaylarsa çeşitli ölçülükte sertlik yanlısı görünüyor. Adaylar arasında reddedilenler de tartışmaya neden oldu. Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 2017 ve 2021'in ardından 3. kez reddedildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime