Turktime

İklim değişikliği Dünya'yı karartıyor!

Albedo, bir gezegenin yüzeyine gelen ışığın ne kadarını geri yansıttığıdır. Yeni yayınlanan bir araştırma, Dünya'nın gelen ışığı, 20 yıl öncesine göre az geri yansıttığını ortaya koyuyor. Bu durumunda, küresel ısınmaya katkıda bulunduğu tahmin ediliyor.
ABONE OL
Abone Ol
İklim değişikliği Dünya'yı karartıyor!
Haberler / Analiz
4 Ekim 2021 Pazartesi 01:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Gezegenleri tanımlayan temel özelliklerden biri de 'albedo'larıdır. Albedo en basit tanımıyla, bir gezegenin yüzeyine gelen ışığın ne kadarını geri yansıttığıdır. Bu özelliği birden çok farklı unsur etkiler. Bu nedenle, bir gezegenin albedosu yüzeyindeki çevresel koşullar üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

Ancak bunun tersi de geçerlidir, yani gezegenin yüzeydeki iklim koşulları, gezegenin genel albedosunu etkileyebilir. Yeni araştırmalar, iklim değişikliğinin Dünya'nın albedosunu zaten etkilediği ve son 20 yılda gezegenin ışığı yansıtma yeteneğinde önemli bir düşüşe neden olduğunu açıklıyor.

DÜNYA ISINIYOR

1998'den 2017'ye kadar Güney Kaliforniya'daki Big Bear Güneş Gözlemevi tarafından kaydedilen dünya ışığı verilerinin yer aldığı yeni bir araştırma, Dünya'nın gelen ışığı, 20 yıl öncesine göre yüzeyinin metrekare başına kabaca yarım watt daha az geri yansıtığını ortaya koyuyor. 

Daha basitçe söylemek gerekirse, ortalama bir ampul yaklaşık 60 watt enerji tüketir. Tek bir LED yaklaşık 0.015 watt enerji tüketir. Araştırma, bunun Dünya'nın yansımasında yüzde 0.5'lik bir azalmaya eşdeğer olduğunu açıklıyor.

Güneş ışığının ne kadarının Dünya'ya ulaştığına karar veren iki temel bileşen vardır; Güneş'in ne kadar ışık yaydığı ve Dünya'nın gelen ışığı ne kadar yansıtığıdır.

KÜRESEL ISINMAYA KATKISI

Ancak araştırmada yer alan bilim insanları, albedodaki düşüşün Güneş'in parlaklığındaki herhangi bir değişiklikle ilişkili olmadığını söylüyor. Dolayısıyla, bu düşüşün nedeni Dünya'nın ne kadar yansıtıcı olduğuyla ilgili.

Yansıtma özelliği bozulmuş bir atmosfer, daha fazla güneş ışığının Dünya'nın iklim sistemine girmesine izin verir. Bu durumunda, küresel ısınmaya katkıda bulunması muhtemeldir. Bilim insanları bu ekstra güneş ışığının, son yirmi yıldaki antropojenik iklim zorlamalarının toplamı ile aynı büyüklükte olduğunu tahmin ediyor.

Yayınlanan her yeni araştırma Kasım 2021'de İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak COP26'yı (26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı) daha da önemli hale getiriyor. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime