Turktime

Gordion Antik Kenti adının yer aldığı ilk yazıt bulundu

Friglerin başkenti Gordion'daki kazı alanında üzerinde antik kentin isminin yer aldığı yazıt keşfedildi. Bir tümülüs mezarla bağlantılı olduğu düşünülen yazıt, aynı zamanda Gordion'da bulunmuş en uzun yazıt olmasıyla dikkati çekiyor.
ABONE OL
Abone Ol
Gordion Antik Kenti adının yer aldığı ilk yazıt bulundu
Haberler / Kültür
8 Ağustos 2022 Pazartesi 12:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ankara'nın Polatlı ilçesinde, 1893'te başlayan Berlin-İstanbul-Bağdat demir yolu hattı inşası sırasında Alfred ve Gustav Körte kardeşlerce keşfedilen Gordion Antik Kenti'nde, 1900'de 3 aylık kazı yapıldı.

Körte kardeşler, antik kentin Frig'in başkentinin Gordion olduğunu belirlese de bugüne dek bunu teyit eden bir bilgiye ulaşılamadı.

Uzun bir aranın ardından 1950'de yeniden başlatılan kazı çalışmaları günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve denetimiyle Pensilvanya Üniversitesi Müzesi'nden Prof. Dr. C. Brian Rose'un kazı başkanlığındaki ekip tarafından yürütülüyor.

Bu yıl antik kentin dış şehir

olarak adlandırılan bölgesinde Frigce bir taş yazıt bulundu. Helenistik Dönem'de I. Antiokhos'un (MÖ 281-261) hüküm sürdüğü yıllara tarihlendirilen yazıt, Gordion isminin geçtiği ilk ve tek yazıt olma özelliğini taşıyor.

EN UZUN YAZIT
Bir tümülüs mezarla bağlantılı olduğu düşünülen yazıt, aynı zamanda Gordion'da bulunmuş en uzun yazıt olmasıyla dikkati çekiyor.

MÖ 540-333 tarihleri arasında Pers İmparatorluğu'nun hakimiyetinde olan antik kentte ulaşılan bu yazıtta Persli bir erkek ismi de yer alıyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdür Yardımcısı arkeolog Umut Alagöz ile filolog Rostyslav Oreshko, yazıt üzerindeki detaylı çalışmayı yayımlamak üzere hazırlıyor.

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime