Turktime

Giresun Adası’nda kazılar yeniden başlayacak

Giresun'da, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınması için başvuru yapılan Giresun Adası´nda arkeolog ve sanat tarihçilerinden oluşan ekiple 5 yıl aradan sonra yeniden arkeolojik kazı yapılacak.
ABONE OL
Abone Ol
Giresun Adası’nda kazılar yeniden başlayacak
Haberler / Kültür
14 Aralık 2021 Salı 09:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşanabilir tek adası olan, Akdeniz defnesi ve yalancı akasya başta olmak üzere 71 tür doğal otsu ve odunsu bitki türünü barındıran, tepeli karabatak ve martıların doğal olarak ürediği arkeolojik Sit alanı Giresun Adası'nda kazıların önümüzdeki yıl yeniden başlayacağı belirtildi.
Giresun Valisi Enver Ünlü, beraberinde bulunan Giresun Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gazanfer İltar, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Gürgenci, Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği Müdürü Erdem Kılavuz ve teknik ekiple kazı çalışmaları öncesi Giresun Adası’nda incelemelerde bulundu.
Geçmişte Aretias, Nesos ve Areos gibi pek çok isimle anılan, antikçağdan beri süregelen yaşam izlerine sahip olan adanın birçok efsane ve mitolojik anlatıma konu olduğunu anlatan Vali Ünlü, “Giresun Adası´nın tarihsel süreçteki medeniyet kurgusunu ortaya çıkartmak ve ele geçen bulguların şehrin kültür ve tarihsel zenginliğine katılması amacıyla 2012-1016 yıllarındaki kazılarda arkeolojik yüzey araştırması yapılarak birçok buluntu ele geçti. Adayı boydan boya çevreleyen sur kalıntıları, kilise kalıntısı, şapel, su kuyusu ve çok sayıda mezar yapısının adadaki yaşamı ve tarihsel zenginliği gözler önüne seriyor. Giresun Adası´nın tarihsel süreçteki medeniyet kurgusunu ortaya çıkartmak ve ele geçen bulguların şehrin kültür ve tarihsel zenginliğine katılması amacıyla 2012-2016 yıllarında arkeolojik yüzey araştırması yapılarak birçok buluntu ele geçti. Ancak adanın olumsuz tabiat şartları nedeniyle tekrar bitki örtüsüyle kapandığını gördük. Burada önümüzdeki yıl kazı çalışmalarına ışık tutmak için temizlik çalışmaları ve kazı çalışması için hazırlıklara başladık” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime