Artık ilan sitelerinde kimlik doğrulaması yapmadan gayrimenkul ve araç ilanı verme dönemi bitiyor. Uymayana ihlal başına 100 bin TL’ye kadar ceza var.
Konut satışı ve kiralaması ile araç alım-satımında yeni dönem 1 Kasım’da başlıyor. Fırsatçılığın önüne geçmek için Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya konulacak düzenleme hem fahiş fiyatları önleyecek hem de sahte ilanların önüne geçecek. Düzenleme ile birlikte alım-satım yapacaklar için e-Devlet kimlik doğrulaması şartı getiriliyor.
KİMLİK VE YETKİ ZORUNLU OLACAK
Ticaret Bakanlığı, kayıt dışı çalışmaları engellemek ve tüketicilere zarar veren uygulamaları önleyebilmek maksadıyla 31 Ağustos tarihinde yayımladığı yönetmelik ile internet sitelerinde ilan verenlere kimlik ve yetki doğrulaması yükümlülüğü getirileceğini açıklamıştı.
TAPU BİLGİLERİNİ DOĞRULAMAYANLAR İLAN VEREMEYECEK
1 Kasım’dan sonra gayrimenkul sitelerine ilan verenler kimlik ve yetki doğrulaması yapmak zorunda kalacak. Yani, taşınmaz ticareti yapan tüm işletmelerin yetki belgesi almaşı zorunlu hale gelecek. Bununla birlikte ilan siteleri yayınlanan ilanların kim tarafından verildiğini, ilan sahibinin gerçek olup olmadığını ve iyi niyetli olup, olmadığını kontrol etmek için kimlik bilgilerini alabilecek.
UYMAYANA YÜKLÜ CEZA UYGULANACAK
Ayrıca fahiş fiyat veren ev ve arsa sahipleri ise yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalacak ve yüklü miktarda ceza ödeyecekler.
İLANLAR DENETLENECEK
Yeni düzenleme kapsamında internet siteleri e-Devlet ile entegre edilecek ve bu entegrasyon aracılığıyla tapu sorgulaması yapılarak satış ilanları denetlenecek.
Ayrıca fahiş fiyat veren ev ve arsa sahipleri ise yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalacak ve yüklü miktarda ceza ödemek zorunda kalacaklar.
e-DEVLET SİSTEMİ İLE EŞLEŞECEK
e-Devlet sistemi ise 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak ve gayrimenkul ilanlarını tapu kayıtlarıyla eşleştirecek. Böylece hem satan kişi hem de alan kişinin hakları korunmuş olacak hem de dolandırıcıların ilan sahibi adına ilan girmesine engel olunacak. Yeni uygulamada e-Devlet üzerinden tapu bilgilerini doğrulamayanlar ilan veremeyecek.
FİYATLARDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
Uygulama ile fahiş fiyatlar ve sahte ilanlar ortadan kalkacak. ‘Al-Sat’çı olarak bilinen şahıslar veya kötü niyetli bazı yetkili satıcılar elindeki ikinci el aracın piyasasını yükseltmek için giren sahte ilan sona erecek.
"FİYAT ŞİŞİRMELERİ, MANİPÜLASYONLAR BİTECEK"
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yeni ilan yönetmeliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ömer Bolat, "Otomotiv piyasasında çip kriziyle başlayan belirsizlik süreci, tedarik zincirlerinin kopmasının piyasada meydana getirdiği sıkıntılı süreç elhamdülillah Ağustos'tan itibaren neredeyse tamamen ortadan kalktı. Son 2 ayda 600 bin araç piyasaya girdi. Şimdi bolluk var, bereket var, fiyatlar düşüyor birinci elde ve ikinci el piyasalarında. Piyasaların işleyişinde internet üzerinden sahte ilanlarla, sahte kimliklerle yapılan fiyat şişirmeleri, manipülasyonları maalesef çok büyük tesiri olmuştu. Biz sahte ilanlara karşı emlakta ve otomotivde getirdiğimiz sınırlamalarla bunu engelledik. 1 Kasım'da bu yönetmelik yürürlüğe giriyor. Bundan sonra bu ilanlardan ilan siteleri sorumlu olacak, şahıslar sorumlu olacak. O yüzden kimin ihtiyacı varsa, kim almak istiyorsa, kim satmak istiyorsa, kimliği de belirli olarak, gerçek kişi olarak bunları memnuniyetle yapacaklar. Şirketler ve kişiler" ifadelerini kullandı.