Turktime

Esad ilk uluslararası zirvesine katılacak

Suriye’nin lideri Esad, savaşın patlak vermesinden bu yana süren diplomatik tecridin ardından bugün ilk kez uluslararası bir zirveye katılacak. Suriye’nin lideri Esad, savaşın patlak vermesinden bu yana süren diplomatik tecridin ardından bugün ilk kez uluslararası bir zirveye katılacak.
ABONE OL
Abone Ol
Esad ilk uluslararası zirvesine katılacak
Haberler / Medya
19 Mayıs 2023 Cuma 11:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Arap Birliği zirvesine katılmak için Suudi Arabistan'ın Cidde kentine gitti. Analistler, hakkında kimyasal silah kullanma ve savaş suçu işleme iddiası bulunan Esad'ın zirveye katılımını kendi açısından büyük bir sembolik başarı olarak görüyor.

 

Esad hükümeti 2011 yılında ülke genelindeki protestoları şiddetli bir biçimde bastırmış ve ardından ülkede iç savaş patlak vermişti. Arap Birliği bunun üzerine Suriye'nin üyeliğini 2011 yılında askıya almıştı. Sonraki yıllarda kamuoyunda pek görünmeyen Esad resmi olarak sadece müttefikleri Rusya ve İran'a ziyaretlerde bulunmuştu. 2018 yılında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Suriye ile normalleşme yoluna giren ilk ülke olmuştu.

Arap Birliği zirvesinde Esad'ın da bir konuşma yapması beklenen Esad'ın kasım ayı sonunda ise Batılı hükümet ve devlet başkanlarının da yer aldığı bir zirvede yer alması oldukça muhtemel. ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un da katılması beklenen Dubai'deki Dünya İklim Konferansı'na Esad da davet edildi.

Esad'a Dubai iklim zirvesinden davet Esad'a Dubai iklim zirvesinden davet

SIĞINMACILAR GÜNDEMDE

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Suriye'nin Arap Birliği'ne geri dönüşünün şartlara bağlı olup olmadığı bilinmiyor. Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri dönüşü, muhalefet ile müzakereler, insani yardımlar, kentlerin yeniden imarı ve uyuşturucu ticaretiyle mücadele Suriye'de ele alınması gereken konuların başında geliyor. Ayrıca Arap Birliği ülkelerinin Esad'a İran'a olan bağımlılığını azaltması yönünde baskı yapabileceği söyleniyor.

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime