Turktime

Elektronik sigara ile ilgili endişe veren bulgular!

Genelde sigaranın bir alternatifi olarak görülen elektronik sigaralar ile ilgili yapılan bir araştırmada, elektronik sigarada 240'tan fazla kimyasal tespit edildi.
ABONE OL
Abone Ol
Elektronik sigara ile ilgili endişe veren bulgular!
Haberler / Sağlık
21 Mart 2023 Salı 11:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Sigarayı bırakmada bir basamak olduğu iddiasıyla özellikle sigara bırakmayı isteyenler tarafından tercih edilen elektronik sigaranın normal sigara kadar tehlikeli olduğu araştırmalarla kanıtlanıyor.

Uzmanlar, elektronik sigara sıvıları içinde de pek çok farklı kimyasal madde bulunduğunu, özellikle aromalı elektronik sigarada kullanıcının aroma tadını alırken aynı zamanda pek çok farklı zararlı kimyasalı ve beyin için en riskli bağımlılık yapıcı maddelerden biri olan nikotini vücuduna kabul ettiğinin altını çiziyor.

240’TAN FAZLA KİMYASAL MADDE

Son dönemde Türkiye'de de kullanımı oldukça yaygınlaşan elektronik sigara, diğer ülkelerde de popüler konumda.

18 yaşından küçüklerin de tercih etmesiyle birlikte, elektronik sigara, Avustralya'nın en büyük halk sağlığı sorunlarından biri haline geldi. Avustralya Ulusal Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, e-sigaraya erişim konusunda hükümetin engelleme çağrısını desteklemek için kullanılıyor.

E-sigara genellikle sigara içmeye “daha iyi” bir alternatif olarak gösteriliyor, ancak yayınlanan yeni bir rapor, kasıtsız zehirlenme de dahil olmak üzere çok sayıda risk belirledi.

Araştırmanın başındaki Profesör Emily Banks, "Ciğerlerimiz temiz hava solumak için tasarlandı. Oysa ki e-sigara kullanan kişiler, 240 kimyasal maddeden oluşan karmaşık bir kimyasal kokteyli teneffüs ediyorlar." dedi.

Nikotinsiz e-sigaraların toksikolojik analizlerinde 240’tan fazla kimyasal bulundu. Bu, geleneksel sigaralardaki yaklaşık 7 bin kimyasal maddeye karşılık geliyor. Bu kimyasalların en az 38’i zehir olarak listelendi ve diğer 27’si de olumsuz sağlık sonuçlarıyla ilişkilendirildi.

NİKOTİN ZEHİRLENMESİ TEHLİKESİ

Raporda, nikotin içeren e-sigaraların kullanıcılarının da nikotinin kendisinden zehirlenebileceği belirtildi.

Cancer Council Victoria’ya göre nikotin zehirlenmesi, ölümle sonuçlanabilecek nöbetlere ve solunum depresyonuna neden olabilir.

Avustralyalılar, yalnızca sigarayı bırakmak amacıyla, ürünleri kullanmak için reçeteleri varsa yasal olarak nikotinli elektronik sigaralara erişebiliyorlar.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime